Czy w Kombucha jest alkohol?
Kombucha to napój bezalkoholowy, zdrowy i bardzo smaczny! Rzeczywiście jest w nim znikoma ilość alkoholu, która powstaje w procesie naturalnej fermentacji i jest też zależna od sposobu produkcji Kombuchy.
Naturalnym procesem fermentacji są śladowe ilości alkoholu, jednak pamiętajcie, że to nie czyni go napojem alkoholowym!
Jak to jest więc, ile jest alkoholu w Kombuchy, a ile w innych napojach?
Niektóre napoje bezalkoholowe i soki zawierają naturalnie śladowe ilości alkoholu i nawet o tym nie myślimy. Sok pomarańczowy, musujący sok jabłkowy, piwo imbirowe i wiele innych przykładów.
Alkohol jest naturalnym produktem ubocznym fermentacji, więc podobnie jak w przypadku każdego sfermentowanego napoju, Kombucha zawiera jego śladowe ilości. W zależności od produkcji i składników poziom alkoholu w Kombucha może wynosić od 0,2 do 1,2%.
A co z parzoną domową Kombuchą, a komercyjną parzoną Kombuchą?
Kombucha przygotowana z domowego naparu nie jest niezawodna. Nie jesteśmy w stanie w domowych warunkach stworzyć odpowiedniego środowiska do procesu fermentacji, ponieważ może być to dla nas trudne. Zastanawiasz się dlaczego? Otóż domowe produkcje mogą być wykonywane przy zastosowaniu wyższej temperatury niż w komercyjnych browarach, aby zapewnić wyeliminowanie szkodliwych bakterii, co może spowodować wzrost poziomu alkoholu. Mogą również fermentować dłużej, aby uzyskać wynik musowania, co może również skutkować wzrostem ilości alkoholu. Nie oznacza to, że domowa Kombucha nie jest dla Ciebie, po prostu musi być odpowiednio przygotowana.
Piwowary komercyjne (nawet małe), zapewniają dokładną kontrolę temperatury i czas. Tutaj w Kombucha by Laurent jest to proces dokładnie sprawdzany i kontrolowany, tak aby nasza Kombucha była dla Was idealna. Warzymy tylko najlepsze herbaty organiczne bez dodatku owoców i substancji polepszających smak. Dzięki temu utrzymujemy odpowiedni poziom cukru, a zatem fermentacja i alkohol są stabilne i bardzo niskie
- Kombucha by Laurent
- Kombucha by Laurent