Eryk Waluch – samouk, który już w młodym wieku rozpoczął swą przygodę z barmaństwem. Z dnia na dzień, wrzucony na głęboką wodę, samodzielnie poznawał tajniki miksologii eksperymentując ze wszystkim. Dość szybko zrozumiał, iż nie będzie to zaledwie przelotna przygoda, a życiowa pasja. Ma za sobą blisko trzy lata pracy za barem, a także ponad rok jako general manager restauracji. Aktualnie spełnia się jako cocktail creator. Na co dzień zajmuje się barmaństwem w jednej z topowych warszawskich knajp.
Hygge to skandynawska sztuka celebracji codzienności, bycia tu i teraz najlepiej z najbliższymj i przyjaciółmi. W Hygge.warszawa i w Hygge2 znajdziecie właśnie taką atmosferę. Jest to miejsce także zwrócone w stronę ekologii, większość wystroju stanowią meble vintage specjalnie wyszukane przez właściciela Tomka Szczęsnego. W obu lokalach przywiązuje sie też dużą uwagę do pochodzenia produktów, z których kucharze przyrządzają kulinarne cuda. Nie znajdziecie tam też jednorazowego plastiku. Hygge to wygoda, przytulność i sposób na osiągnięcie wewnętrznej równowagi, bezpieczeństwa i szczęścia przy dźwiękach dobrej muzyki. Mile widziane również psy i inne pupile 🙂
Z całą mocą dobrej energii płynącej z Kombuchy by Laurent oraz filozofii Hygge Eryk przygotował dla Was koktajle.
Przestańmy rozmawiać i napijmy się świeżej i smacznej Kombuchy. Wasze zdrowie!
Wild Rosé Spritz
Skład:
40 ml domowego syropu różanego
80 ml Prosecco
100 ml Kombucha Wild Rose
Przygotowanie:
Prosty, trzyskładnikowy koktajl, który możemy sami przygotować w naszym domowym
zaciszu. I to bez jakichkolwiek sprzętów! Kieliszek w pełni napełniamy lodem, wlewamy
kombuchę o smaku Wild Rose oraz syrop różany. Delikatnie mieszamy, aby aromaty się ze
sobą połączyły. Finalnie całość dopełniamy Prosecco i voilà, gotowe!
Midsummer Dream
Skład:
20 ml domowego syropu z truskawek
20 ml domowego syropu z malin
40 ml wina Merlot
40 ml Kombucha Acai Berries
Przygotowanie:
Wina oraz domowe syropu shake’ujemy z lodem, a następnie przelewamy przez sito do
schłodzonego kieliszka typu flet. Dopełniamy Kombuchą Acai Berries, a następnie
delektujemy się wspaniałym letnim koktajlem!
Naveline Cocktail
Skład:
20 ml soku z cytryny
20 ml syropu z cukru trzcinowego
40 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
40 ml domowej nalewki z pomarańczy
40 ml szkockiej whiskey
40 ml Kombucha Ginger
Przygotowanie:
Alkohole, sok z cytryny oraz syrop cukrowy shake’ujemy z lodem. Powstałą miksturę
przelewamy do szkła typu sling wypełnionego lodem. Wlewamy sok z pomarańczy oraz
kombuchę. I tak oto w ciągu krótkiej chwili, nasze kubki smakowe przenoszą się na
słoneczną Sycylię!
Baby Jasmine Sour
Skład:
20 ml soku z cytryny
20 ml domowego syropu z jaśminu
20 ml białka jaja
40 ml ginu typu London Dry
40 ml Kombucha Black Lilac
Przygotowanie:
Szklankę do whiskey napełniamy Kombuchą. Do szejkera wsypujemy lód, a następnie
wlewamy pozostałe składniki. Energicznie wstrząsamy i za pomocą sitka barmańskiego
odcedzamy do szkła. Gotowe!
Rosemary Poverty Cocktail
Skład:
20 ml domowego syropu z rozmarynu
20 ml soku z limonki
20 ml esencji z zielonej herbaty
40 ml zbożowej wódki
80 ml Kombucha Sencha
Przygotowanie:
Zaczynamy od schłodzenia naszego kieliszka typu martini. W międzyczasie do shakera z
lodem wlewamy wszystkie składniki poza Kombuchą, energicznie wstrząsamy. Opróżniamy
szkło, przelewamy zawartość shakera przez sito, a całośc topujemy Kombuchą Sencha. W
ten sposób możemy delektować się smakiem gorącej, letniej nocy.