Doskonała gęś by Agata Gwiazdowska & Kombuch by Laurent
Co potrzebne?
Udo z gęsi
2 opakowania majeranku
3 ząbki czosnku
3 duże szczypty soli
skórka z 1 cytryny
4 pomarańcze
200 ml oleju rzepakowe
4 liście laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
30 ml miodu
30 g masła
1 butelka kombuchy by Laurent black lilac
Przygotowanie: gęś marynujemy w majeranku, czosnku, skórce z cytryny, oleju, trzech szczyptach soli, soku i skórce pomarańczowej oraz połowie butelki kombuchy by Laurent black lilac – zostawiamy na noc. Następnego dnia przekładamy do naczynia żaroodpornego – podlewamy połową szklanki wody i zamykamy szczelnie, przekładamy do rozgrzanego piekarnika – 140 stopni. Pieczemy w niskiej temperaturze do momentu “miękkiego widelca”, nasza piekła się 2 godz 🙂 Co 30 min podlewamy gęś roztworem z masła, oleju i miodu. Po sprawdzeniu “miękkiego widelca” otwieramy naczynie i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Polewamy znowu roztworem – to ten moment gęś złapie idealny kolor!
Puree z topinamburu
Co potrzebne?
200g ziemniaków
200 g topinamburu
1 mała cebula
śmietanka 30%
łyżka masła
Przygotowanie: gotujemy do miękkości w osolonej wodzie obrane ziemniaki i topinambur. Cebulę nieregularnie skrojoną przesmażamy na złoty kolor. Do odcedzonych ziemniaków z topinamburem dodajemy cebulę, 100 ml śmietanki 30% oraz łyżkę dobrego masła. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatałową i szczyptą białego pieprzu.
Zobaczcie co jeszcze ciekawego robi Agata na jej instagramie i facebook.
Zdjęcia Justyna Lenart