Uwielbiamy naukę i tajemnicę kryjącą się za kombucha oraz sposób w jaki jest warzona w Kombucha by Laurent. Ten mistyczny napój wzbudza zainteresowanie wiele osób, to cudownie bogata i orzeźwiająca szklanka kombuchy. Dla wszystkich zainteresowanych , którzy chcą zrozumieć troche tego co robimy, wyjaśniamy.
Czym jest herbata Kombucha?
Kombucha to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty, poddanej fermentacji przez kultury bakterii i drożdży. Zasadniczo oznacza to, że parzenie słodkiej herbaty według starodawnej receptury i dodanie starannie rozwiniętej kultury, która powoli przekształca wszystkie białka i cukry w ulubione smaki kombuchy, które kochasz. Starannie zarządzamy naszą własną kulturą w kombucha by Laurent. Formacja bakteryjna i drożdżowa, która była przekazywana z pokolenia na pokolenie i prawdopodobnie ewoluowała przez stulecia, jest rdzeniem tego, co robimy. Matka SCOBY.
Co się dzieje w słoju kombucha?
Drożdże po wrzuceniu do naparu zaczynają od razu działać, rozkładając cukry w herbacie na glukozę, a następnie zużywajac ją do produkcji etanolu (lub alkoholu, jak go powszechnie znamy). Drożdże wytwarzają również całą gamę różnych związków organicznych, które nadają kombuchy indywidualny i niepowtarzalny smak. W zależności od temperatury naparu smaki moga być całkowicie różne.
Zdrowe bakterie zaczynają działać w tym samym czasie, ale nieco wolniej. Kultura Kombucha zawiera bakterie podobne do tych, które wytwarzają ocet, ale podczas gdy ocet wytwarza tylko kwas octowy, kombucha wytwarza tylko niewielką ilość kwasu octowego wraz z dużą ilością znacznie bardziej łagodnych i mniej kwaśnych kwasów.
Jak długo trwa parzenie herbaty Kombucha?
Podstawowy proces warzenia może trwać od 10 dni do 4 tygodni. Kombuche testujemy prawie codziennie i zdejmujemy ją, gdy smaki są w sam raz. Za krótki czas, to otrzymasz naprawdę słodki i cukierkowy napój, za długi i osiągniesz naprawdę mocny napar octowy. Kombucha by Laurent przechodzi następnie w ostatnią fazę aromatyzowania. Dbamy o naszą kombuchę pozwalamy jej wydobyć wszystkie bogate aromaty i smaki, a zwłaszcza łagodną kwasowość. W ten sposób otrzymujemy kombuchę, która jest aromatyczna i drożdżowa, a jednocześnie lekka i delikatna. Mamy 4 smaki kombuchy, a obecnie pracujemy nad 5. Teraz możesz pić wygodnie, mając świadomość, że każda spożywana przez ciebie butelka Kombuchy by Laurent została zaparzona z niezwykłą starannością i uwagą, a także jest wypełniona miłością.