Kiedy siadasz, by cieszyć się szklanką orzeźwiającej kombuchy, to dlaczego pić ją samą? Ten gazowany napój świetnie komponuje się z twoimi ulubionymi potrawami i będzie idealnym uzupełnieniem posiłku. Każdy z nas ma inne preferencje smakowe, możesz chcieć bawić się eksperymentując, łącząc różne potrawy i posiłki, aby odkryć, co ty i twoja rodzina lubicie najbardziej. Bądź kreatywny i twórz nowe kombinacje smakowe, które podkreślą zarówno herbatę kombucha, jak i jedzenie.
Połącz jedzenie z kombuchą!
Jedną ze strategii, którą możesz wykorzystać podczas łączenia napoju Kombucha by Laurent z następnym posiłkiem, jest kierowanie się podobnymi smakami. Na przykład, gdy twój posiłek jest pikantny lub tropikalny, dobierz kombuchę z pokrewnymi nutami. Lżejsza kombucha idealnie sprawdzi się zarówno do słodkich jak i pikantnych deserów, ponieważ oferuje te same wspólne smaki lub coś uzupełniającego. Owocowa kombucha odpowiednio łączy się z sałatką lub kanapką, a ta z ostrzejszymi nutami współgra ze sfermentowanymi warzywami, np. z sałatką z kiszonych buraków czy kimchi.
Przeciwieństwa się przyciągają!
Możesz również odkryć, że przeciwstawne profile smakowe świetnie współgrają. Ponownie, wszystko się kręci wokół preferencji smakowych. Niech smak twojej kombuchy zrównoważy słodycz deseru lub odwrotnie, np. spróbuj połączyć naszą kombuchę z jagodami acai i ostrym serem cheddar. Wypróbuj różne kombinacje, aby zobaczyć, co jest najbardziej atrakcyjne dla ciebie i twoich gości. Możesz dać im wybór, aby sami zdecydowali dobioerając podobne lub przeciwstawne smaki do posiłku i kombuchy.
Używanie kombuchy w jedzeniu 🙂
Oprócz łączenia herbaty Kombucha by Laurent z niektórymi ulubionymi potrawami, możesz ją również stosować w różnych przepisach. Kombucha naturalnie jest nieco octowa, śmiało można używać ją jako aromatyczny zamiennki octu w marynatach i sosie winegret. Niezależnie od tego, czy robisz sałatkę, czy przygotowujesz się do grillowania mięsa, zmień recepturę, dodając organiczną kombuchę i ciesz się wyjątkowymi smakami.