Kiedy siadasz, by cieszyć się szklanką orzeźwiającej kombuchy, to dlaczego pić ją samą? Ten gazowany napój świetnie komponuje się z twoimi ulubionymi potrawami i będzie idealnym uzupełnieniem posiłku. Każdy z nas ma inne preferencje smakowe, możesz chcieć bawić się eksperymentując, łącząc różne potrawy i posiłki, aby odkryć, co ty i twoja rodzina lubicie najbardziej. Bądź kreatywny i twórz nowe kombinacje smakowe, które podkreślą zarówno herbatę kombucha, jak i jedzenie.
Połącz jedzenie z kombuchą!
Jedną ze strategii, którą możesz wykorzystać podczas łączenia napoju Kombucha by Laurent z następnym posiłkiem, jest kierowanie się podobnymi smakami. Na przykład, gdy twój posiłek jest pikantny lub tropikalny, dobierz kombuchę z pokrewnymi nutami. Lżejsza kombucha idealnie sprawdzi się zarówno do słodkich jak i pikantnych deserów, ponieważ oferuje te same wspólne smaki lub coś uzupełniającego. Owocowa kombucha odpowiednio łączy się z sałatką lub kanapką, a ta z ostrzejszymi nutami współgra ze sfermentowanymi warzywami, np. z sałatką z kiszonych buraków czy kimchi.
Przeciwieństwa się przyciągają!
Możesz również odkryć, że przeciwstawne profile smakowe świetnie współgrają. Ponownie, wszystko się kręci wokół preferencji smakowych. Niech smak twojej kombuchy zrównoważy słodycz deseru lub odwrotnie, np. spróbuj połączyć naszą kombuchę z jagodami acai i ostrym serem cheddar. Wypróbuj różne kombinacje, aby zobaczyć, co jest najbardziej atrakcyjne dla ciebie i twoich gości. Możesz dać im wybór, aby sami zdecydowali dobioerając podobne lub przeciwstawne smaki do posiłku i kombuchy.
Używanie kombuchy w jedzeniu 🙂
Oprócz łączenia herbaty Kombucha by Laurent z niektórymi ulubionymi potrawami, możesz ją również stosować w różnych przepisach. Kombucha naturalnie jest nieco octowa, śmiało można używać ją jako aromatyczny zamiennki octu w marynatach i sosie winegret. Niezależnie od tego, czy robisz sałatkę, czy przygotowujesz się do grillowania mięsa, zmień recepturę, dodając organiczną kombuchę i ciesz się wyjątkowymi smakami.
Możesz użyć kombuchy, do przygotowania lodów na patyku jako orzeźwiającą i zdrową przekąskę, którą można delektować się przez cały rok! Połącz napój z odrobiną kremu kokosowego oraz świeżymi owocami. Włóż do zamrażarki i ciesz się mrożoną przekąską. Dla odmiany zmieszaj go ze swoim ulubionym drinkiem lub bezalkoholowym koktajlem, aby uzyskać zdrowy akcent do swojego zwykłego drinka happy hour. Możesz pomieszać świeże owoce i zioła, następnie dodaj odrobinę soku z zimnego tłoczenia, a stworzysz wspaniały bezalkoholowy napój lub koktajl.
Jedną ze wskazówek, którą warto zapamietać jest fakt, że wiele osób uważa, iż kombucha nie pasuje do potraw, które są bardzo kwaśne. Jej smak może zostać utracony lub przytłumiony. Zrezygnuj zatem ze szklanki herbaty kombucha po skończeniu porannej kawy, albo po prostu zastąp ją kombuchą! Najlepszym rozwiązaniem jest poczekać po spożyciu czegoś mocno kwaśnego, na przykład kawy.
Ciesz się wielowymiarowością kombuchy i wszystkimi naszymi smakami 🙂
Organiczna kombucha występuje w tak wielu różnych smakach i połączeniach, że może stanowić wspaniałe uzupełnienie każdego posiłku lub być dodatkiem do przepisów. Baw się smakami i spróbuj czegoś innego, a może okazać się, że odkryjesz zupełnie nowe ulubione kompozycje z posiłkami!
Kombucha By Laurent jest certyfikowanym weganem bezglutenowym – to wybór, z którym będziesz się dobrze czuć. Spróbuj poeksperymentować ze wszystkimi naszymi smakami i przenieś swoje doznania kulinarne na wyższy poziom.
Z miłością, Zespół Kombucha by Laurent