Wegańskie, kombuchowe naleśniki napędzane fermentem by Agata Gwiazdowska*
Składniki
5 łyżek płatków owsianych
100 ml @kombucha_by_laurent Wild Rose (reszta do wypicia)
20 ml olej rzepakowy klasyczny
20 ml mleko kokosowe
szczypta soli
szczypta cukru
Przygotowanie: płatki owsiane wkładamy do kielichowego blendera i miksujemy na pył.
Dodajemy wszystkie składniki i ponownie miksujemy. Ciasto powinno być lejące oraz puszyste. Smażymy na rozgrzanej patelni, na średniej mocy. Naleśnika przerzucany na drugą stronę gdy ranty zaczną odchodzić od patelni.
Ekspresowe powidła śliwkowe z fermentem by Agata Gwiazdowska
Składniki
300g śliwka węgierka
200g cukier drobny
2 łyżki wody
100 ml @kombucha_by_laurent Wild Rose
Przygotowanie: do rondelka wstępujemy cukier, dodajemy wodę, robimy karmel.
Na małej mocy roztapiamy cukier aż się zabrązowi.
Dodajemy śliwki umyte i oczyszczone z pestek. Smażymy 20 minut. Dolewamy wymierzoną ilość fermentu. Smażymy 30 minut.
Gotowe. Podajemy na ciepło.
Bon apetit 🙂
Fot. Justyna Lenart
*@Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen”. Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek” zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie”. A my zaprosiliśmy Ją do współpracy.
Zobaczccie co jeszcze ciekawego robi Agata na jej instagramie i facebook.