Metoda: Shake + Top Up
Szkło: Kieliszek od szampana/ Flute
Garnish: Suszone płatki róży na szklance
Składniki:
30ml Gin
20ml Sok z limonki
10ml Syrop Ananasowy
30ml Puree Marakuja
2 krople wody różanej
10ml białko z jajka
Top Up Kombucha by Laurent Share Love Wild Rose
Przygotowanie: kieliszek od szampana posmaruj miodem i przyklej do niego płatki róży. Nasz kieliszek wymaga schłodzenia, więc wsyp do niego lodu i odstaw na czas robienia koktajlu. Do shakera nasyp lodu, a następnie dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem Kombuchy. Całość mocno wstrząśnij, żeby nasz koktajl dobrze się spienił i schłodził. W kolejnym kroku pozbądź się lodu z kieliszka, uważaj, by nie zepsuć garnishu. Drink przelej do szklanki, odcedzając lód, który znajduje się w środku. Ostatnim krokiem jest uzupełnienie naszej mikstury Kombuche by Laurent Share Love Wild Rose.
Syrop Ananasowy: 300g Świeży ananas , 300g Cukier Biały , 300ml woda
Przygotowanie: pokrój ananasa na drobne części i wrzuć do garnka Dolej wody i zacznij gotować. Gotuj przez około 10 min, następnie dodaj cukier i zamieszaj. Odstaw syrop na 24h w zimnym miejscu. Odcedź syrop i ciesz się smakiem.
Poleca Barman Maciej Połujan
Szef Baru we wrocławskim klubie jazzowy Vertigo Jazz Club & Restaurant, właściciel firmy eventowej FlairIt oraz jeden z założycieli Warsztatu Barmańskiego Bar Ground 71. Uczestnik wielu konkursów barmańskich, nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Pasjonat sztuki flair, czyli widowiskowego przygotowywania koktajli. Jego ulubiony koktajl to Dirty Martini z Geneverem Barrel Aged, a ulubiony smak kombuchy to Vibrant Ginger.