Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że Kombucha to idealna propozycja również dla diabetyków! Szczególnie nasza edycja o smaku imbiru Kombucha by Laurent Ginger!
Diabetycy, zarówno typu 1 jak i typu 2, zmuszeni są przestrzegać diety, która w dużym stopniu eliminuje słodycze. Wszelkie słodkie przekąski i napoje, które wcześniej mogli spożywać bez większych ograniczeń, obecnie pozostają dla nich niedostępne lub stanowią jedynie okazjonalne smakołyki. Mimo przeciwskazań wielu diabetyków ma jednak problemy ze ścisłym przestrzeganiem diety niskocukrowej. W efekcie tego objadają się niezdrową żywnością narażając się tym samym na ryzyko cukrzycowej kwasicy ketonowej, zapalenie trzustki lub inne, znacznie gorsze konsekwencje zdrowotne.
Na szczęście zespół kombucha by Laurent dokłada wszelkich starań, aby to co zdrowie było również bardzo smaczne. Nasze produkty są zatem dedykowane także osobom, które zmagają się z cukrzycą a jednocześnie nadal chcą cieszyć się smakiem gazowanego napoju bez żadnego ryzyka dla swojego zdrowia. Kombucha to świetna opcja dla diabetyków, którzy chcą uniknąć nagłego i dużego skoku poziomu cukru we krwi. Podobnie jak wiele napojów gazowanych, Kombucha ma orzeźwiający, musujący smak, który jest efektem wykorzystania wielu owoców, przypraw, a nawet ziół. Kombucha może więc być świetną alternatywą dla diabetyków, którzy tęsknią za wszelkiego rodzaju napojami ale nie chcą narażać swojego zdrowia. Mimo, że Kombucha by Laurent ma znacznie niższą zawartość cukru niż konwencjonalne napoje gazowane, niektóre nasze smaki nadal mogą pozostawać dość słodkie. Dlatego nasz zespół Kombucha by Laurent postanowił opracować trzy świetne przepisy na kombuchę dla diabetyków.
SŁOWO O IMBIRZE
Wszystkie trzy przepisy Kombucha dla diabetyków będą zawierać imbir. Po pierwsze: są dowody na to, że imbir może pomóc w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Naukowcy odkryli, że ekstrakty z Buderim Ginger bogate w gingerole (główny aktywny składnik kłącza imbiru), mogą zwiększyć wchłanianie glukozy przez komórki mięśniowe bez użycia insuliny, a zatem mogą pomóc w zarządzaniu wysokim poziomem cukru we krwi. Ponieważ istnieją dowody na to, że imbir jest dobry na cukrzycę, oczywistym było włączenie go do naszych przepisów na Kombucha. Ponadto imbir jest doskonałym dodatkiem do przepisów na Kombucha dla diabetyków, ponieważ zapewnia więcej pikanterii niż słodyczy. Chociaż imbir nadal zawiera śladowe ilości cukru, to jego zawartość nadal pozostaje znacznie niższa, niż w przypadku owoców używanych do produkcji, których zastosowanie podwyższa zawartość cukru w twojej Kombucha.
TRZY PRZEPISY KOMBUCHA DLA CUKRZYCÓW
1) KOMBUCZA Z IMBIREM
Nasz pierwszy przepis jest prosty i skupia się wyłącznie na imbirze – pikantnym korzeniu, który jest wykorzystywany w wielu kuchniach azjatyckich. Kluczowa w tym przypadku jest druga fermentacja, która zaczyna się po pierwszej, mającej miejsce w słoju do zaparzania. Na bazie tego przepisu powstaje pikantny napar z dużą dozą wyrazistego smaku. Jeśli chcesz zmniejszyć intensywność imbiru, pokrój go na rundy zamiast go trzeć. Dzięki temu do Kombuchy przeniknie mniej imbiru, a w efekcie tego otrzymasz mniej intensywny napar. Co więcej, nie musisz obierać imbiru przed dodaniem go do naparu. Tym samym oszczędzisz trochę czasu i pracy.
2) KOMBUCHA Z CYTRYNĄ, IMBIREM I PIEPRZEM CAYENNE
Obecność pieprzu Cayenne może wzbudzać nieco wątpliwości ale to przyprawa, która doskonale łączy się z innymi składnikami tego przepisu. Po raz kolejny skupiamy się tu na drugiej fermentacji (Kombucha jest umieszczana w osobnych butelkach).
Po pierwsze, przepis wymaga wyciskania soku zarówno z cytryny, jak i imbiru, co daje odpowiednio około 3/4 szklanki i 2 łyżki stołowe. Co więcej, przepis nakazuje zmieszać również łyżkę pieprzu cayenne z 1/4 szklanki organicznego cukru. Cukier można oczywiście wyeliminować, jeżeli tylko chcesz, ale warto go uwzględnić ponieważ pomaga on w procesie karbonatyzacji. Co więcej, ilość cukru jest nadal dość niska w porównaniu z innymi przepisami na Kombucha lub innymi napojami. Wszystkie składniki należy wymieszać w butelce, a następnie trzeba odczekać jeszcze kilka dni, aby proces drugiej fermentacji dobiegł końca. Rezultatem jest wyjątkowa Kombucha, która ma moc zarówno ciepła, jak i smaku. Możesz dostosować ilość pieprzu cayenne do indywidualnych preferencji (jeżeli chcesz otrzymać bardziej pikantny lub łagodniejszy napar), ale pamiętaj również o dostosowaniu ilości cukru, aby zapewnić odpowiednią równowagę.
3) KOMBUCHA Z IMBIREM, KURKUMA I CZARNYM PIEPRZEM
Podobnie jak imbir, kurkuma słynie ze swoich leczniczych właściwości, zwłaszcza jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny. Pojawiają się pogłoski, że kurkuma może również pomóc w leczeniu cukrzycy, ale nie ma wystarczających dowodów, aby to potwierdzić. Niemniej jednak ten przepis łączy w sobie smaki kurkumy, imbiru i czarnego pieprzu, dzięki czemu powstaje naprawdę wyjątkowy napar. Podobnie jak dwa powyższe przepisy, ten również koncentruje się na procesie drugiej fermentacji. Warto wiedzieć, że należy użyć całej kurkumy, a nie sproszkowanej. Co więcej, przepis dotyczy również 1-litrowej butelki Kombuchy. Wystarczy pokroić około cala imbiru i kurkumy na małe kawałki, a także zmielić 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Teraz bardzo ważne jest, aby używać świeżo zmielonego czarnego pieprzu