• SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Image Not Found On Media Library
Type and hit ENTER
Image Not Found On Media Library
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English

Image Not Found On Media Library
Image Not Found On Media Library
cart
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
  • 0,00 złcart
LIFESTYLE

Kombucha na weekend

19 lutego 2021

LUSH GREEN

Szkło : Coupetta

Metoda :  Shake + Top Up

Garnish : świeże kwiaty jadalne, świeża mięta

Kombucha : Healthy Sencha

Skład : 40 ml jasnego rum infuzowanego trawą cytrynową i kafirem*.  20 ml kordiału limonka- mięta*, 5 ml sok z świeżej limonki, 5 ml syropu cukrowego, 30 ml kombuchy. Wykończenie cocktailu cukierkową pianą „ TIC TAC  – MINT”* ( jeśli nie możecie lokować tego typu produktów , możecie zmienić na pianę z miętowych cukierków 🙂 )

Przygotowanie : ranty szkła pocieramy liśćmi świeżej mięty , w ten sposób zaromatyzujemy nasz kieliszk. Wszystkie składniki z wyjątkiem kombuchy wlewamy do shakera i mocno wstrząsamy. Całość  przelewamy do schodzonego szkła.  Następnie nasz cocktail uzupełniamy Kombuchą,  Po czym delikatnie mieszamy łyżką barmańską.  Powstały cocktail wykańczamy pianą. Dekorujemy miętą i kwiatami.

 

* Rum infuzowany trawą cytrynową i kafirem

Składniki : 400 ml jasnego rumu, 1/2 pęczka trawy cytrynowej, 5 liści kafiru

Przygotowanie : do syfonu wlewamy rumu. Następnie dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i liście kafiru . Zakręcamy syfon i nabijamy go nabojem N20.  Odstawiamy do lodówki na min. 24 h. Po upływie odpowiedniego czasu przecedzamy nasz alkohol.

 

* Kordiał limonka- mięta

Składniki: 10 sztuk limonek, starta skórka z limonek z 3 sztuk , 250 g cukru, 250 ml soku z limonki , garść liści świeżej mięty , łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie : limonki wyparzamy i osuszamy , następnie je filetujemy i zasypujemy cukrem – odstawiamy do momentu aż cytrusy puszczą swoje soki.  Następnie na małym ogniu , często mieszając  gotujemy cytrusy do momentu aż cukier się rozpuści.  Dodajemy sok z limonki i startą wcześniej skórkę z limonek . Całość  nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając – nie możemy doprowadzić do wrzenia. Na sam koniec dodajemy liście mięty i kwasek cytrynowy.  Kordiał odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nasz syrop słodko – kwaśny będzie już chłody przecedzamy go i przelewamy do szklanej butelki.

 

*Piana z cukierków Tic – Tac

Składniki : 2 opakowania cukierków Tic – Tac MINT, 100 ml wody, 300 ml soku z świeżych pomarańczy, 100 ml soku z świeżych cytryn, 3 g espuma na zimno

Przygotowanie : cukierki rozpuszczamy w gorącej wodzie w ten sposób powstanie nam syrop. Następnie resztę składników wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy espumę i nasz cukierkowy syrop. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą na wysokich obrotach. Następnie przelewamy wszystko do syfonu i nabijamy go nabojem N20. Odkładamy nasz syfon do lodówki po 20 minutach nasza piana gotowa jest do użycia 🙂

 

AMBER

Szkło : Long

Metoda : Shake + Top Up

Garnish : kawałek karmelu ( będzie imitował bursztyn w naszym cocktailu ), świeża mięta , kwiaty jadalne

Kombucha : Vibrant Ginger

Skład : 20 ml Calvados , 20 ml Whisky Honey, 30 ml kordiału pomarańcza-  batat*.  20 ml soku z świeżej cytryny, 10 ml syropu miodowego* , 60 ml kombuchy.

Przygotowanie : Wszystkie składniki z wyjątkiem kombuchy wlewamy do shakera i mocno wstrząsamy. Całość przelewamy do schłodzonego szkła wypełnionego kośćmi lodu. Następnie nasz cocktail uzupełniamy Kombuchą.  Za pomocą zesta z pomarańczy aromatyzujemy nasz cocktail.  Dekorujemy i serwujemy wraz z naszym uśmiechem 🙂 .

 

* Kordiał pomarańcza – batat

Składniki : 1 mały batat, 5 sztuk pomarańczy, starta skórka z pomarańczy z 2 szt, 100 ml soku z świeżych cytryn, 150 ml soku z świeżych pomarańczy, 250 g cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie : batata myjemy i obieramy. Następnie kroimy na małe kawałki i delikatnie go obgotowujemy. Pomarańcze wyparzamy i osuszamy , następnie je filetujemy. Lekko ugotowanego batata i filety z pomarańczy  zasypujemy cukrem – odstawiamy do momentu aż  puszczą swoje soki.  Następnie na małym ogniu , często mieszając gotujemy je do momentu aż cukier się rozpuści.  Dodajemy sok z cytrusów i startą wcześniej skórkę z pomarańczy . Całość  nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając – nie możemy doprowadzić do wrzenia. Na sam koniec dodajemy  kwasek cytrynowy.  Kordiał odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nasz syrop słodko – kwaśny będzie już chłody przecedzamy go i przelewamy do szklanej butelki.

 

*Syrop miodowy 

Składniki : 100 g miodu wielokwiatowego, 100 ml wody

Przygotowanie : przegotowana wodę ostudzić do temp. 40 stopni (nie możemy miodu rozpuścić  w większej temperaturze ponieważ straci on wszystkie swoje wartości ) dodać do niej miód i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się miodu .

 

Five o’ clock 

Szkło : filiżanka do herbaty

Metoda : Stir

Garnish : świeże owoce np. maliny , mięta , kwiaty jadalne , cukier puder .

Kombucha :  Body Detox Black Lilac

Skład : 25 ml ginu infuzowanego wiśniową herbatą *, 25 ml Cynar , 25 ml Martini Rosso , 25 ml Kombuchy.

Przygotowanie :  Wszystkie składniki wlewamy do wcześniej schłodzonej szklanicy. Całość zasypujemy lodem  i energicznie mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniego rozwodnienia i schłodzenia nasze mikstury. Przelewamy do filiżanek , uzupełniamy lodem.  Za pomocą zesta z pomarańczy aromatyzujemy nasz cockatil . Dekorujemy.  Przed zaserwowaniem cocktailu umieszczamy go w szklanej kopule i odymiamy go drewnem owocowym ( np. wiśniowym ) za pomocą smoking guna .

 

* Gin infuzowany herbatą wiśniową

Składniki : 400 ml ginu, 30 g herbaty wiśniowej

Przygotowanie: do szklanego pojemnika wlewamy gin i dodajemy herbatę. Całość odstawiamy na około 20-30 min . Warto od czasu do czasu sprawdzić intensywność zaparzenia naszej mikstury. ( Zależy nam na owocowym aromacie z delikatną nutką goryczki naszej herbaty ). Gdy osiągniemy porządny efekt przecedzamy nasz gin i przelewamy do szklanej butelki.

 

Paweł Turzyński swoją przygodę z barmaństwem zaczął przez przypadek tuż po maturze w barze na jeden z dzikich plaż. Szybko zrozumiał, że świat cocktaili to jego życiowa pasja, którą kontynuuje do dziś. Aktualnie jest managerem i współtwórcą pierwszego cocktail baru w Radomiu – The Hedonist. Inspiracje do tworzenia swoich cocktaili odnajduje dosłownie wszędzie, zagłębiając się w literaturę, historię, film i modę. Poszukuje smaków i rozwiązań które nieustannie będą zachwycały odbiorców.
Swoich gości zaraża nie tylko uśmiechem i pozytywną energią ale przede wszystkim wprowadza ich do świata cocktaili i wybornych trunków. Zdjęcia Jakub Kopycki

 

 

19 lutego 2021

Powiązane Posty

Przeczytaj również
LIFESTYLE

Przetrwaj zimę z Kombucha by Laurent

11 stycznia 2022

Mawiamy, że miłość nie zna granic. W jej obliczu nie liczy się bowiem ani wiek, ani płeć, ani …

CZYTAJ WIĘCEJ
11 stycznia 2022
LIFESTYLE

Kombucha podczas pandemii

22 listopada 2021

Kombucha a „cashual dining” podczas pandemii COVID-19: nowy trend. Nie bez powodu ludzie, którzy mówią o kombuchy, skupiają …

CZYTAJ WIĘCEJ
22 listopada 2021
LIFESTYLE

Dzień bez alkoholu?

14 kwietnia 2021

Nie ma problemu, pij szampańską Kombucha by Laurent! Tak, to specjalny dzień świętowania.I wiesz, co sprawia, że może …

CZYTAJ WIĘCEJ
14 kwietnia 2021
PACKSHOTY
POBIERZ
Najnowsze wpisy
  • Co Nam się udało…
    10 stycznia 2023

    Miniony rok dostarczył nam wszystkiego po trochu: radości, satysfakcji i dumy. Było dużo starań …

  • Krótko o naszym podejściu do kombuchy
    24 października 2022

    Na początek tygodnia krótko o naszym podejściu do kombuchy. Fakt, na rynku znajdziecie coraz nowsze …

  • Magia w czystej postaci
    20 października 2022

    Oprócz tego, że kombuchę fermentujemy w kociołkach (fermentorach) to nasz zespół można porównać do …

  • Szarlatan dr inż. Hubert Antolak
    18 października 2022

    Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną …

  • Jak wywieramy ekologiczny wpływ na świat?
    10 sierpnia 2022

    Jesteśmy dumni z faktu, że stanowimy “świadomą markę pod względem ekologii”. Co to konkretnie …

#kombuchabylaurent
Tagi
drinks Kombucha napój funkcjonalny zdrowa żwyność
Image Not Found On Media Library
KOMBUCHA by Laurent to misja stworzenia najsmaczniejszej kombuchy o najwyższej jakości. Chcemy zadbać o przywrócenie Ci równowagi, zdrowia i prawdziwej mocy, tak abyś poczuł się najszczęśliwszą i najzdrowszą wersją siebie.

ŚLEDŹ NAS

INSPIROWANE ŚWIATEM WIN
  • PLATINIUM
  • GRAPEVINE
  • SZAMPAŃSKA
POCZUJ ENERGIĘ KOMBUCHY
  • SHARE LOVE WILD ROSE
  • RHUBARB JUICE LIFE
  • Healthy Sencha
  • Vibrant Ginger
  • Fun & fit acai berries
  • Body detox elderflower
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Regulamin Polityka prywatności Płatności Dostawa Reklamacje i zwroty  
Realizacja: Kreujemy Internet
Kombucha na weekend - Kombucha by Laurent