• SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • NOWOŚĆ
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Image Not Found On Media Library
Type and hit ENTER
Image Not Found On Media Library
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • NOWOŚĆ
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English

Image Not Found On Media Library
Image Not Found On Media Library
cart
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • NOWOŚĆ
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
  • 0,00 złcart
LIFESTYLE

Kombucha na weekend

19 lutego 2021

LUSH GREEN

Szkło : Coupetta

Metoda :  Shake + Top Up

Garnish : świeże kwiaty jadalne, świeża mięta

Kombucha : Healthy Sencha

Skład : 40 ml jasnego rum infuzowanego trawą cytrynową i kafirem*.  20 ml kordiału limonka- mięta*, 5 ml sok z świeżej limonki, 5 ml syropu cukrowego, 30 ml kombuchy. Wykończenie cocktailu cukierkową pianą „ TIC TAC  – MINT”* ( jeśli nie możecie lokować tego typu produktów , możecie zmienić na pianę z miętowych cukierków 🙂 )

Przygotowanie : ranty szkła pocieramy liśćmi świeżej mięty , w ten sposób zaromatyzujemy nasz kieliszk. Wszystkie składniki z wyjątkiem kombuchy wlewamy do shakera i mocno wstrząsamy. Całość  przelewamy do schodzonego szkła.  Następnie nasz cocktail uzupełniamy Kombuchą,  Po czym delikatnie mieszamy łyżką barmańską.  Powstały cocktail wykańczamy pianą. Dekorujemy miętą i kwiatami.

 

* Rum infuzowany trawą cytrynową i kafirem

Składniki : 400 ml jasnego rumu, 1/2 pęczka trawy cytrynowej, 5 liści kafiru

Przygotowanie : do syfonu wlewamy rumu. Następnie dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i liście kafiru . Zakręcamy syfon i nabijamy go nabojem N20.  Odstawiamy do lodówki na min. 24 h. Po upływie odpowiedniego czasu przecedzamy nasz alkohol.

 

* Kordiał limonka- mięta

Składniki: 10 sztuk limonek, starta skórka z limonek z 3 sztuk , 250 g cukru, 250 ml soku z limonki , garść liści świeżej mięty , łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie : limonki wyparzamy i osuszamy , następnie je filetujemy i zasypujemy cukrem – odstawiamy do momentu aż cytrusy puszczą swoje soki.  Następnie na małym ogniu , często mieszając  gotujemy cytrusy do momentu aż cukier się rozpuści.  Dodajemy sok z limonki i startą wcześniej skórkę z limonek . Całość  nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając – nie możemy doprowadzić do wrzenia. Na sam koniec dodajemy liście mięty i kwasek cytrynowy.  Kordiał odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nasz syrop słodko – kwaśny będzie już chłody przecedzamy go i przelewamy do szklanej butelki.

 

*Piana z cukierków Tic – Tac

Składniki : 2 opakowania cukierków Tic – Tac MINT, 100 ml wody, 300 ml soku z świeżych pomarańczy, 100 ml soku z świeżych cytryn, 3 g espuma na zimno

Przygotowanie : cukierki rozpuszczamy w gorącej wodzie w ten sposób powstanie nam syrop. Następnie resztę składników wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy espumę i nasz cukierkowy syrop. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą na wysokich obrotach. Następnie przelewamy wszystko do syfonu i nabijamy go nabojem N20. Odkładamy nasz syfon do lodówki po 20 minutach nasza piana gotowa jest do użycia 🙂

 

AMBER

Szkło : Long

Metoda : Shake + Top Up

Garnish : kawałek karmelu ( będzie imitował bursztyn w naszym cocktailu ), świeża mięta , kwiaty jadalne

Kombucha : Vibrant Ginger

Skład : 20 ml Calvados , 20 ml Whisky Honey, 30 ml kordiału pomarańcza-  batat*.  20 ml soku z świeżej cytryny, 10 ml syropu miodowego* , 60 ml kombuchy.

Przygotowanie : Wszystkie składniki z wyjątkiem kombuchy wlewamy do shakera i mocno wstrząsamy. Całość przelewamy do schłodzonego szkła wypełnionego kośćmi lodu. Następnie nasz cocktail uzupełniamy Kombuchą.  Za pomocą zesta z pomarańczy aromatyzujemy nasz cocktail.  Dekorujemy i serwujemy wraz z naszym uśmiechem 🙂 .

 

* Kordiał pomarańcza – batat

Składniki : 1 mały batat, 5 sztuk pomarańczy, starta skórka z pomarańczy z 2 szt, 100 ml soku z świeżych cytryn, 150 ml soku z świeżych pomarańczy, 250 g cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie : batata myjemy i obieramy. Następnie kroimy na małe kawałki i delikatnie go obgotowujemy. Pomarańcze wyparzamy i osuszamy , następnie je filetujemy. Lekko ugotowanego batata i filety z pomarańczy  zasypujemy cukrem – odstawiamy do momentu aż  puszczą swoje soki.  Następnie na małym ogniu , często mieszając gotujemy je do momentu aż cukier się rozpuści.  Dodajemy sok z cytrusów i startą wcześniej skórkę z pomarańczy . Całość  nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając – nie możemy doprowadzić do wrzenia. Na sam koniec dodajemy  kwasek cytrynowy.  Kordiał odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nasz syrop słodko – kwaśny będzie już chłody przecedzamy go i przelewamy do szklanej butelki.

 

*Syrop miodowy 

Składniki : 100 g miodu wielokwiatowego, 100 ml wody

Przygotowanie : przegotowana wodę ostudzić do temp. 40 stopni (nie możemy miodu rozpuścić  w większej temperaturze ponieważ straci on wszystkie swoje wartości ) dodać do niej miód i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się miodu .

 

Five o’ clock 

Szkło : filiżanka do herbaty

Metoda : Stir

Garnish : świeże owoce np. maliny , mięta , kwiaty jadalne , cukier puder .

Kombucha :  Body Detox Black Lilac

Skład : 25 ml ginu infuzowanego wiśniową herbatą *, 25 ml Cynar , 25 ml Martini Rosso , 25 ml Kombuchy.

Przygotowanie :  Wszystkie składniki wlewamy do wcześniej schłodzonej szklanicy. Całość zasypujemy lodem  i energicznie mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniego rozwodnienia i schłodzenia nasze mikstury. Przelewamy do filiżanek , uzupełniamy lodem.  Za pomocą zesta z pomarańczy aromatyzujemy nasz cockatil . Dekorujemy.  Przed zaserwowaniem cocktailu umieszczamy go w szklanej kopule i odymiamy go drewnem owocowym ( np. wiśniowym ) za pomocą smoking guna .

 

* Gin infuzowany herbatą wiśniową

Składniki : 400 ml ginu, 30 g herbaty wiśniowej

Przygotowanie: do szklanego pojemnika wlewamy gin i dodajemy herbatę. Całość odstawiamy na około 20-30 min . Warto od czasu do czasu sprawdzić intensywność zaparzenia naszej mikstury. ( Zależy nam na owocowym aromacie z delikatną nutką goryczki naszej herbaty ). Gdy osiągniemy porządny efekt przecedzamy nasz gin i przelewamy do szklanej butelki.

 

Paweł Turzyński swoją przygodę z barmaństwem zaczął przez przypadek tuż po maturze w barze na jeden z dzikich plaż. Szybko zrozumiał, że świat cocktaili to jego życiowa pasja, którą kontynuuje do dziś. Aktualnie jest managerem i współtwórcą pierwszego cocktail baru w Radomiu – The Hedonist. Inspiracje do tworzenia swoich cocktaili odnajduje dosłownie wszędzie, zagłębiając się w literaturę, historię, film i modę. Poszukuje smaków i rozwiązań które nieustannie będą zachwycały odbiorców.
Swoich gości zaraża nie tylko uśmiechem i pozytywną energią ale przede wszystkim wprowadza ich do świata cocktaili i wybornych trunków. Zdjęcia Jakub Kopycki

 

 

19 lutego 2021

Powiązane Posty

Przeczytaj również
LIFESTYLE

Kuchenne rewolucje

5 marca 2021

Kurczak po tajsku z kombucha   Składniki: pierś z kurczaka, mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun, czosnek, imbir, …

CZYTAJ WIĘCEJ
5 marca 2021
LIFESTYLE

Kombucha & eksperymenty z herbatą

20 lutego 2020

Jakiej herbaty należy użyć do warzenia kombuchy? Kombucha składa się tylko z 3 składników: cukru, herbaty i SCOBY. …

CZYTAJ WIĘCEJ
20 lutego 2020
LIFESTYLE

Szarlatan dr inż. Hubert Antolak

18 października 2022

Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną magię nad naszymi kociołkami, …

CZYTAJ WIĘCEJ
18 października 2022
PACKSHOTY
POBIERZ
Najnowsze wpisy
  • Co Nam się udało…
    10 stycznia 2023

    Miniony rok dostarczył nam wszystkiego po trochu: radości, satysfakcji i dumy. Było dużo starań …

  • Krótko o naszym podejściu do kombuchy
    24 października 2022

    Na początek tygodnia krótko o naszym podejściu do kombuchy. Fakt, na rynku znajdziecie coraz nowsze …

  • Magia w czystej postaci
    20 października 2022

    Oprócz tego, że kombuchę fermentujemy w kociołkach (fermentorach) to nasz zespół można porównać do …

  • Szarlatan dr inż. Hubert Antolak
    18 października 2022

    Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną …

  • Jak wywieramy ekologiczny wpływ na świat?
    10 sierpnia 2022

    Jesteśmy dumni z faktu, że stanowimy “świadomą markę pod względem ekologii”. Co to konkretnie …

#kombuchabylaurent
Tagi
drinks Kombucha napój funkcjonalny zdrowa żwyność
Image Not Found On Media Library
KOMBUCHA by Laurent to misja stworzenia najsmaczniejszej kombuchy o najwyższej jakości. Chcemy zadbać o przywrócenie Ci równowagi, zdrowia i prawdziwej mocy, tak abyś poczuł się najszczęśliwszą i najzdrowszą wersją siebie.

ŚLEDŹ NAS

INSPIROWANE ŚWIATEM WIN
  • PLATINIUM
  • GRAPEVINE
  • SZAMPAŃSKA
POCZUJ ENERGIĘ KOMBUCHY
  • SHARE LOVE WILD ROSE
  • RHUBARB JUICE LIFE
  • Healthy Sencha
  • Vibrant Ginger
  • Fun & fit acai berries
  • Body detox elderflower
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • NOWOŚĆ
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Regulamin Polityka prywatności Płatności Dostawa Reklamacje i zwroty  
Realizacja: Kreujemy Internet
Kombucha na weekend - Kombucha by Laurent