Zadbaj o pracę swoich jelit – jedz fermentowaną żywność oraz pij kombuchę.
Zdrowie jelit to obecnie jeden z najczęściej omawianych tematów zarówno wśród praktyków zdrowia, jak również blogerów zajmujących się zagadnieniami odnowy biologicznej. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Kondycja naszych jelit wpływa bowiem nie tylko na pracę układu trawiennego, ale również na pracę innych układów oraz narządów. Co ciekawe; rzutuje również na to, jaki mamy nastrój. Mówiąc zatem w skrócie: im lepiej pracują nasze jelita, tym lepszy mamy humor. Co na temat jelit każdy z nas wiedzieć powinien? Osłabione jelita nie pracują prawidłowo, w efekcie czego nie są w stanie zapobiegać przenikaniu toksyn do krwiobiegu co ma swoje poważne konsekwencje – toksyny razem z krwią przedostają się ich do innych obszarów naszego ciała. Gdzie leży przyczyna ich osłabienia? To najczęściej zmora naszych czasów, jaką jest stres, cukier i tłuste potrawy, siedzący tryb życia oraz antybiotyki. Kiepskie wybory żywieniowe oraz złe nawyki związane ze stylem życia, to zaproszenie dla złych bakterii oraz toksyn do zagnieżdżania się w naszych jelitach, przeciążania komórek odpornościowych i wywoływania stanu zapalnego w ścianie jelit. Jeśli problem ich obecności nie zostanie szybko rozwiązany, może to doprowadzić do przedostania się obcych ciał i toksyn do krwioobiegu (tzw. „nieszczelne jelita”) które następnie przedostają się do mózgu, skóry oraz innych narządów.
Właśnie dlatego problem słabych jelit dotyczy nie tylko układu pokarmowego (m.in. niestrawność, złe wchłanianie, wzdęcia, gazy, zaparcia). Może on również przejawiać się w postaci takich dolegliwości, jak:
- wyprysk, trądzik i inne problemy skórne,
- PMS i dominacja estrogenów,
- głód jedzenia i przyrost masy ciała,
- nierównowaga hormonalna,
- słaba odporność,
- wypadanie włosów,
- ból ciała i stany zapalne,
- lęk i depresja,
- niska energia i mgła mózgowa,
- trudności w nauce,
- opóźnienia rozwojowe
Skutki osłabionych jelit, jak widać, są bardzo poważne, dlatego też zalecam moim klientom odpowiednią dietę bez względu na to, jaki cel wellness starają się osiągnąć. Istnieje wiele metod na wspomaganie pracy jelit, ale poniżej przedstawiam te, które najczęściej rekomenduję.
Przeżuwaj jedzenie – rób to naprawdę starannie.
Dobre trawienie, oraz wchłanianie pokarmu, rozpoczyna się już w jamie ustnej. Podczas kiedy starannie przeżuwasz jedzenie, żołądek zyskuje czas potrzebny do wytworzenia kwasu solnego i soków trawiennych, które działają niczym katalizator dla jelit. W przeciwnym wypadku jedzenie może zalegać w jelitach i fermentować, co z kolei prowadzi do pojawiania się złych bakterii. Pamiętaj zatem aby starannie przeżuwać swoje jedzenie!
Jedz fermentowane potrawy i pij Kombucha!
Sfermentowana żywność wspiera zdrowie jelit dzięki dobrym bakteriom, które są tak niezbędne do ich właściwej pracy. Pokarmy takie jak kimchi, kapusta kiszona i jogurt oraz napoje takie jak kombucha, są idealnym dodatkiem do codziennej diety. Odpowiadają za właściwe odżywianie Twoich jelit ponieważ zawierają sporo probiotyków, czyli dobrych bakterii.
Unikaj stresu, szczególnie podczas jedzenia.
Wyrób sobie nawyk spożywania posiłków w spokojnym otoczeniu. Dlaczego to tak istotne? Kiedy nasze ciało jest w trybie “walki” (współczulny układ nerwowy), nie może być jednocześnie w trybie spoczynku, a co za tym idzie, trawienia (przywspółczulny układ nerwowy). Zatem kiedy jesz pod wpływem stresu, posiłek tak naprawdę nie ulega strawieniu a zalega w przewodzie pokarmowym. W efekcie tego może fermentować, tworząc złe bakterie. Warto zatem pamiętać, aby przed posiłkiem, wziąć głęboki oddech lub przespacerować się po okolicy (lub nawet przebiec). Możesz także obejrzeć jakąś komedię czyli zrobić cokolwiek, co pomoże ci się zrelaksować.
Jest wiele rzeczy, które można zrobić, aby zadbać o swoje jelita, a to jedynie pierwsze, proste kroki na dobry początek!
Przede wszystkim polecam jednak poznać i wsłuchać się w własne ciało. Jeśli kiedykolwiek wystąpi niestrawność, gaz, drażliwość jelit, zaparcia, wzdęcia, problemy skórne, zmęczenie, mgła mózgowa lub zespół napięcia przedmiesiączkowego, nie ignoruj tego. To sposób, w jaki twój organizm próbuje ci coś powiedzieć. Wtedy posłuchaj go i wypij Kombucha! Dlaczego kombucha ma trochę kwasowości? Cóż, chodzi o Ph Phs. Czy kiedykolwiek się z nimi spotkałeś? PH bywa niskie oraz wysokie i w obydwu przypadkach wpływa na twoje ciało tylko w nieco inny sposób.
CZY KOMBUCHA JEST KWAŚNA? Odpowiedź brzmi: tak, Kombucha jest kwaśna. Jej produkcja polega na umieszczeniu SCOBY w słoiku z cukrem i zazwyczaj czarną herbatą. Mikroorganizmy zawarte w SCOBY jedzą cukier fermentując czarną herbatę. Tym sposobem powstaje Kombucha. W rzeczywistości proces fermentacji powoduje zakwaszenie herbaty, zwykle obniżając poziom pH poniżej 4. Jest to proces konieczny ponieważ kwaśne środowisko gwarantuje, że wszelkie szkodliwe mikroorganizmy nie dostaną się do naparu, dzięki czemu Kombucha jest bezpieczna do picia. Co więcej, to również uzasadnienie, dlaczego warto sprawdzić pH naparu. Kombucha z pH powyżej 7 prawdopodobnie nie nadaje się do spożycia. Chociaż nie ma konsensusu co do idealnego poziomu pH Kombuchy, zwykle mieści się on w przedziale pH od 2,5 do 3,5. Zawsze należy jednak spróbować Kombuchy, aby móc stwierdzić kiedy proces fermentacji jest zakończony. A jeżeli chcesz uzyskać bardziej kwaśny smak Kombuchy, wystarczy że pozwolisz, aby napar dłużej fermentował. Dzięki temu mikroorganizmy zjadają więcej cukru, pozostawiając ci bardziej intensywny smak.
DLACZEGO JEST KWAS? Kombucha istnieje od wieków i nie przetrwałaby tak długo, gdyby nie potrafiła się bronić przed szkodliwymi bakteriami inwazyjnymi. W jaki sposób to się odbywa? Kwasowość! Coraz bardziej kwaśna natura kombuchy jest naturalnym mechanizmem obronnym przeciwko bakteriom inwazyjnym poprzez hamowanie wzrostu szkodliwych mikroorganizmów, jednocześnie umożliwiając wzrost drożdży i bakterii. Proces fermentacji tworzy kwaśne środowisko, które pomaga stworzyć barierę ochronną wokół kombuchy. Kwas octowy jest jednym z podstawowych kwasów rozwijających się podczas procesu warzenia i jest źródłem kwasowości w kombucha. To również kluczowy powód, dla którego zawsze powinnaś trzymać filiżankę płynu startowego na kolejny napar. Pomaga on zwiększyć początkową kwasowość naparu, aby zapobiec działaniu szkodliwych bakterii. Gdy SCOBY zaczyna działać, może skutecznie obniżyć poziom PH naparu poprzez produkt uboczny własnej fermentacji. Ważne jest również, aby pamiętać, że im dłużej pozwalasz fermentować kombuchy, tym bardziej staje się kwaśna, a jednocześnie tym niższy poziom PH i tym bardziej cierpki smak. Dlatego jeśli chcesz kontrolować kwasowość i smak swojej kombuchy, możesz monitorować kombuchę za pomocą wspomnianych wcześniej narzędzi, aby dodać więcej naukowego podejścia do twoich metod warzenia.