Chrupiące warzywa w tempurze
Składniki:
- świeże warzywa (u nas 1/3 cukinii, kilka plasterków papryki ramiro,
kilka plastrów kopru włoskiego, 5 małych marchewek, kilka różyczek brokuła) - 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml schłodzonej Kombuchy by Laurent (u nas Healthy Sencha)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać kuchenną rózgą do otrzymania jednolitej, gęstej masy.
- Warzywa pokroić w słupki, obtoczyć w cieście i zanurzyć w mocno rozgrzanym oleju we frytownicy lub w garnku.
- Różyczki brokuła należy wcześniej sparzyć (około 1-2 minuty we wrzącej wodzie).
- Smażyć z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Wegetariańską Kuchnię prowadzimy we dwie – ja Natalia oraz mama Renata już od kilku lat. Mama z zawodu jest technologiem żywności i żywienia człowieka oraz dietetykiem, ja skończyłam niedawno studia inżynierskie o profilu zarządzanie w technologiach IT. Gotowanie jest naszą wspólną pasją. Na naszym blogu można znaleźć przepisy na dania wegetariańskie, głównie wegańskie. Pokazujemy również kuchnię wegetariańską w podróży. Zapisujemy inspiracje i staramy się odtwarzać smaki i przepisy z podróży, które również są naszą ogromną pasją 🙂
5 lutego 2021