Kurczak po tajsku z kombucha
Składniki: pierś z kurczaka, mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun, czosnek, imbir, sos sojowy, Kombucha by Laurent Vibrant Ginger, trawa cytrynowa, makaron ryżowy lub ryż, sól pieprz do smaku, orzechy nerkowca, kolendra, cytryna, mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Delikatnie posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka
- Gdy Kurczak się zarumieni dodać posiekany kawałek imbiru i czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać mieszankę warzyw. Zamieszać i smażyć kilka minut. Następnie dodać rozgniecioną trawę cytrynową i całość podlać Kombucha by Laurent Vibrant Ginger i sosem sojowym. Gotować aż sos się zredukuje
- Na koniec dodać posiekaną kolendrę i skropić wszystko sokiem z limonki lub cytryny. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem. Posypać orzechami nerkowca, kolendrą i skropić sokiem z cytryny. Smacznego 😊
Schab pieczony z jabłkiem, cebulą i kombucha podany z sosem na bazie porzeczek i kombuchy z pieczonymi batatem.
Składniki: schab (ok. 1 kg), marynata (majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka), sól, pieprz do smaku, liście szałwi, jabłka, cebula biała, kombucha , porzeczki czerwone i czarne, śliwki suszone, bataty , olej
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki marynaty: olej, czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka. Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć dokładnie w marynacie, przykryć i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
- Wyjąc schab z lodówki i ponacinać co kilka centymetrów tak, żeby powstały kieszonki. Nie nacinać schabu do końca. W powstałe kieszonki włożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłko i cebulę. Można dodać na schab świeże liście szałwii.
- Schab włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kombucha black lilac. Przykryć naczynie i wstawić do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę, podlać schab powstałym sosem z pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30-40 minut. Po upieczeniu wyjąc schab i odstawić na kilka minut.
- Sos do schabu: do garnka wrzucić czarne i czerwone porzeczki (mogą być mrożone), podać owoce kombucha i zagotować. W trakcie gotowania dodać śliwki suszone, sól i pieprz, liście szałwii. Gotować aż sos się zredukuje. Po ugotowaniu przecisnąć sos przez sitko.
- Przygotowany schab porcjować, podawać z przygotowanym sosem oraz upieczonymi batatami.
„Pasjonat dobrego smaku. Designer sztuki kulinarnej. Kreator zdrowego odżywiania.” Po prostu jestem Piotr. Na codzień mieszkam w Warszawie, chociaż urodziłem się i wychowałem w Wielkopolsce. Zawodowo zajmuję się gotowaniem od ponad 10 lat. Na swojej drodze kulinarnej miałem do czynienia z różnymi rodzajami kuchni, począwszy od naszej polskiej do różnych kuchni świata (włoskiej, hiszpańskiej, tajskiej, indyjskiej). Z każdej staram się wziąć to co uważam za najlepsze i odtworzyć na swój indywidualny sposób. Oprócz gotowania uwielbiam podróżowanie. Kocham zwierzęta, a muzyka towarzyszy mi każdego dnia. Od niedawna zacząłem prowadzić swój profil na INSTAGRAM: w5smakaChef Któremu poświęcam każdą wolną chwilę. Pracuje jako prywatny kucharz co sprawia mi ogromną przyjemność.