Koncepcja Restauracji Żywa Kuchnia jest bardzo prosta. To bioaktywne i lecznicze jedzenie z natury. Pokarmy, które dostajemy od Ziemi, mają w sobie siłę życiową. Niektóre mają bardzo wysoką energię i inne niską. Naszym celem jest serowanie jedzenia w najlepszy, najczystszy i najbardziej pożywny sposób. „Kiełkowanie” nasion jest jednym z głównych elementów naszej kuchni. Przekonaj się jak dobrze się poczujesz po ich zjedzeniu. To naprawdę esencja samego życia – jesteś zdrowszy, energiczniejszy i silniejszy.
Fermentacja, Marynowanie, Gotowanie na parze, Niska temperatura, Sous-Vide, Intensywne i Świeże Zioła, Głównie Organiczne produkty, Lecznicze działanie natury, Detox, to tylko niektóre z przewodnich cech Żywej Kuchni.
Ludzkie ciało jest niesamowitą maszyną, a jeśli nadasz mu odpowiednie paliwo, najlepszej jakości, możesz tylko czuć się dobrze i być zdrowym!
Dlatego nie podajemy nabiału i staramy się nie używać produktów z glutenem. Jeśli je serwujemy, to tylko w śladowych ilościach lub na życzenie naszych klientów. Przy bardzo niewielkiej lub zerowej obróbce, przygotowujemy naszą żywność tak prosto, jak to możliwe, nie przecinając ani nie niszcząc jej w wysokiej temperaturze. Prawie prosto z ogrodu lub gospodarstw w większości ekologicznych.