Wypróbuj własny smak kombuchy, używając jednego z naszych smaków Kombucha by Laurent
Składniki:
2 łyżki stołowe startej skórki pomarańczy, 2 wyciśnięte pomarańcze, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 Kombucha by laurent Black Lilac
Potrzebne będą:
1 szklany zamykany słoik lub butelka
Przygotowanie:
- W zamykanej butelce umieść startą skórkę z pomarańczy.
- Następnie dopełnij ją Kombuchą z czarnego bzu i pozostałymi składnikami, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni na górze.
- Zamknij butelkę i pozwól kombuchy zacząć fermentować w temperaturze pokojowej przez 2–4 dni. Codziennie otwieraj i zamykaj aby zmniejszyć ciśnienie.
- Gdy osiągniesz pożądany poziom nasycenia smaku i dwutlenku węgla, przecedź kombuchę do świeżej butelki za pomocą sitka i lejka, a następnie włóż do lodówki.
Spróbuj dodać do sałatki napój Kombucha by Laurent!
Musisz wiedzieć, że jest wiele rzeczy, które możesz zrobić z Kombuchą. W ciągu ostatnich 5 lat Laurent warzył Kombuchę – wciąż eksperymentuje. Jednym z najłatwiejszych sposobów włączenia większej ilości Kombuchy do diety jest zrobienie super prostego sosu sałatkowego Kombucha.
W okresie dorastania rodzice Laurenta zawsze mieli najpiękniejszy ogród. Laurent jako szef kuchni wybierał to, czego potrzebował do sałatek. Zawsze robił najsmaczniejszy sos z oliwy i octu. Prosty i pyszny – do dziś jest jego ulubionym sosem sałatkowym.
Jakie to proste, zapytasz. Oliwa z oliwek, ocet z czerwonego wina, sól koszerna, sól himalajska i świeżo zmielona papryka. Otóż to. Żadnych proporci, żadnych szczegółów, tylko tyle. Twój prosty, codzienny dressing z oliwy i octu, a zarazem doskonały i niesamowity.
Co to ma wspólnego z Kombuchą dodaną do Twojej sałatki? Otóż Kombucha i ocet z czerwonego wina są trochę jak kuzyni i ze względu na to – tak ich nazywamy. Mają kilka cech wspólnych, głównie kwaśny charakter. Chociaż są bardzo różne, to kwaśny aspekt oznacza, że będą działać podobnie.
Ten klasyczny przepis na oliwę z octem może bardzo szybko stać się dressingiem z kombuchy poprzez zastąpienie całości lub części octu z czerwonego wina na kombuchę. Żadnych proporcji, żadnych szczegółów, tylko to. Każdy smak Kombuchy jest świetny. Jeśli masz ochotę podnieść poprzeczkę, pobaw się świeżą kurkumą, cytryną, lub czymkolwiek, co przyjdzie Ci do głowy.
Nasze ulubione sosy sałatkowe są wykonane z jagód acai lub z dodatkiem imbirowej Kombuchy by Laurent, ale możesz użyć dowolnego z nich… zależy, na który będziesz mieć ochotę!
Cały zespół Kombucha by Laurent życzy smacznego!