Próbowanie nowych rzeczy może być onieśmielające — większość z nas odczuwa różne natężenie niepokoju, rozważając wypróbowanie nowego jedzenia lub napoju. To całkowicie normalne! Ze względu na ten artykuł, zamierzamy zbadać, jak smakuje kombucha i miejmy nadzieję, że stłumimy wszelkie wahania dotyczące spróbowania tego pysznego i zdrowego napoju. Gdy spróbujesz kombuchy, a zwłaszcza tej stworzonej przez Laurenta i zespołu Kombucha by Laurent, prawdopodobnie będzie Ci ona smakować co raz bardziej z każdym łykiem i będziesz wracać po więcej “booch”!
Jak smakuje Kombucha?
Kombucha smakuje delikatnie słodko, klasycznie cierpko oraz jest cudownie musująca. Jej smak może się różnić w zależności od dodanych składników. Przybiera nuty kwiatowe, pikantne, zielne, a nawet owocowe. Dzięki procesowi fermentacji kombuchy przyjazne bakterie, drożdże i enzymy (inaczej probiotyki) zjadają cukier zawarty w słodkiej herbacie i zamieniają go w smaczny, lekko musujący napój. Kombucha by Laurent oferuje szeroką gamę różnych smaków, które zaspokoją niemal każdy gust.
Z czego zrobiona jest Kombucha?
Aby pomóc zrozumieć, jak smakuje kombucha, przyjrzyjmy się bliżej składnikom i przepisowi. Składa się ona z 4 prostych składników: wody, mieszanki zielonej i czarnej herbaty, cukru i SCOBY. Ten ostatni to symbiotyczna kultura bakterii i drożdży. SCOBY dodawany jest do słodkiej herbaty, co uruchamia dwuczęściowy proces. Podczas fermentacji pierwotnej drożdże przekształcają cukier w alkohol w kontrolowanych warunkach. Nastepnie w fermentacji wtórnej bakterie biorą udział w przekształcaniu większości tego alkoholu w kwasy octowy, glukonowy, glukuronowy i inne kwasy organiczne. Oba te procesy powodują, że drożdże i bakterie ucztują i rozmnażają się, tworząc napój końcowy, który jest bogaty w różnorodne mikroorganizmy i zdrowe kwasy.
Przejdziemy teraz do sedna, ponieważ rozumiemy, że prawdopodobnie zastanawiałeś się, co dokładnie widzisz unoszącego się, gdy pijesz kombuche. Brązowa, podobna do mgławicy materia, która unosi się na dnie kombuchy, jest po prostu zdrowym produktem ubocznym procesu fermentacji – to małe kawałki wspomnianego SCOBY. Jest bezsmakowy i całkowicie bezpieczny do spożycia. Sprawdź na naszej stronie kombucha.
Czy Kombucha smakuje jak alkohol?
Ponieważ kombucha przechodzi proces fermentacji, wiele osób zastanawia się, czy smakuje jak alkohol. Podczas gdy proces fermentacji wytwarza śladowe ilości alkoholu, podobne do przejrzałego banana lub kiszonej kapusty. Zgodnie z prawem napoje bezalkoholowe muszą zawierać mniej niż 0,5% ABV. Oznacza to, że smak będzie znacznie inny niż w przypadku napojów alkoholowych i doskonale jest pić kombuchę o dowolnej porze dnia. Zdrowa i orzeźwiająca, którą warto włączyć do swojego stylu życia! Pij codziennie Kombucha by Laurent, aby odstraszyć wszelkie problemy zdrowotne 😉 Kombucha by Laurent produkuje różne smaki, w tym Acai-Berry, Czarny Bez, Zielona Sencha, Imbir, Rabarbar. Kombuche posiadamy nawet w wersji szampańskiej o smaku: czekolady czy białych winogron, jest przepysznie musująca z wyczuwalnymi nutami dębowych drewnianych beczek. Sprawdź naszą pełną ofertę produktową na stronie kombucha.