Spróbuj naszego przepisu na risotto szafranowe z Kombucha by Laurent
Składniki (na 2 porcje):
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- pół cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku posiekane na drobno
- 100 ml Kombuchy by Laurent BODY DETOX BLACK LILAC
- 100 g ryżu do risotto (Arborio)
- 450 ml gorącego bulionu warzywnego
- 6 dużych łyżek zielonego groszku mrożonego
- szczypta szafranu
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- 3 łyżki tartego parmezanu
Plus świeże listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie: Groszek gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez kilka minut. Nitki szafranu zalewamy w małej miseczce 1 łyżką przegotowanej wody. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy aż całość się zeszkli. Uwaga, pilnujemy, aby cebula się nie przypaliła. Wrzucamy ryż, całość delikatnie posolić i cały czas mieszając podsmażać aż ryż stanie się szklisty. Wlać kombuche i mieszając smażyć aż trochę płynu odparuje. Dodać nitki szafranu rozpuszczone w wodzie. Następnie dodawać stopniowo gorący bulion warzywny. Dolewać porcję bulionu, jak tylko ryż wchłonie poprzednią. I tak przez około 20 minut. Na koniec dorzucić ugotowany groszek oraz 2 łyżki startego parmezanu. Całość doprawić ewentualnie szczyptą soli i pieprzu do smaku. Z wierzchu udekorować listkami bazylii i posypać trzecią łyżką startego parmezanu.