Aksamitne, cytrynowe risotto z fetą, figami, pistacjami i pieprzem.
Składniki (2 porcje):
– 100g ryżu do risotto
– 20g masła
– 30ml śmietanki 30%
– 100 ml kombuchy by Laurent BODY DETOX BLACK LILAC
– ok 150-200 ml bulionu warzywnego
– skórka starta z połowy cytryny
– 60g sera feta
– 1 cukrowa cebula
– 30g pistacji
– kilka fig w syropie lub świeżych (ewentualnie morele)
– świeżo zmielony/młotkowany pieprz
Przygotowanie:
- Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij ją razem ze skórką otartą z cytryny i 1/3 łyżeczki świeżego, rozdrobionego pieprzu na maśle.
- Dodaj ryż i chwilę podsmaż. Wlej kombuchę. Poczekaj aż płyn odparuje.
- Następnie partiami wlewaj gorący bulion i co kilka minut mieszaj risotto. Cały proces powinien potrwać około 15-17 minut.
- Do risotto dodaj śmietankę i wymieszaj.
- Dodaj pokruszoną fetę, podprażone pistacje i posiekane figi. Część możesz odłożyć do dekoracji.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Całość możesz posypać odrobiną startego parmezanu.
- Risotto podawaj ze schłodzoną kombuchą by Laurent BODY DETOX BLACK LILA.
Maya Krzyżanowska dyplonowany dietetyk kliniczny, pasjonuję się szeroko pojętą profilaktyką zdrowia, psychodietetyką, a także sztuką kulinarną. Na co dzień zajmuję się edukacją żywieniową i dietetyczną. Współpracuję z osobami z problemami zdrowotnymi oraz nadmierną masą ciała. Pokazuję elastyczne podejście do diety i miłość do dobrego jedzenia.
29 stycznia 2021