Czy wiesz, że Kombucha potrzebuje Scoby’ego, aby urosła?
Jeśli wiesz coś o fermentacji i Kombuchy, prawdopodobnie słyszałeś o SCOBY. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to dokładnie jest? Chcemy odszyfrować SCOBY i upewnić się, że znasz wszystkie fakty. SCOBY to skrót od „symbiotyczne kultury bakterii i drożdży”.
Rozbijmy to trochę:
- Po pierwsze, „symbiotyczny” oznacza „interakcję między dwoma różnymi organizmami żyjącymi w bliskim “związku fizycznym”.
- Po drugie, „kultura” jest definiowana jako „czynność lub praktyka hodowania żywego materiału (takiego jak bakterie lub wirusy) w przygotowanych pożywkach”.
- I wreszcie „bakterie i drożdże”. Wszyscy wiemy, co to. Jeśli chodzi o warzenie kombuchy, bakterie i drożdże są cudownymi składnikami, bez których kombucha nie może żyć.
Połączmy to wszystko w coś, co ma większy sens. Gdy pewne bakterie i drożdże zostaną zebrane razem i hodowane w odpowiednim środowisku, otrzymujesz SCOBY. To żywa kultura, która rośnie i ewoluuje, zużywając cukier jako paliwo.To właśnie kombucha by Laurent.
JAK WYGLĄDA SCOBY?
Jeśli spojrzysz na jakąś surową butelkę Kombuchy, prawdopodobnie znajdziesz w niej „drobinki”. To niewielka ilość SCOBY, która pokazuje, że Twoja kombucha żyje dzięki aktywnym kulturom. Jest całkowicie bezpieczna do picia i jest jedną z unikalnych cech kombuchy. Podczas fermentacji SCOBY jest coraz bardziej oczywista. W miarę postępu procesu fermentacji SCOBY tworzy gęstą, gumowatą, galaretowatą i mętną masę o zapachu octu. Może wyglądać i pachnieć dziwnie, ale tak naprawdę to dobry znak, że kombucha fermentuje dokładnie tak, jak powinna.
Pij na zdrowie