Sekret dobrej kombuchy tkwi w herbacie, ale którą herbatę wybrać?
Warzenie Kombuchy jest proste, a jego piękno polega na tym, że możesz dodać mu charakteru!
Jednym z jej kluczowych składników jest herbata, a w Kombucha by Laurent wybraliśmy tą najlepszą. Luźne herbaty liściaste, takie jak czarna, zielona, biała, pekoe i oolong, są używane do warzenia Kombuchy ze względu na poziom minerałów i azotu. Używanie organicznej herbaty podczas parzenia pomaga zapewnić, że SCOBY nie będzie narażony na pestycydy i inne chemikalia / dodatki.
HERBATA KOMBUCHA
Chociaż możesz używać różnych rodzajów herbaty, nasze ulubione rodzaje herbaty to:
CZARNA HERBATA
W Kombucha by Laurent używamy organicznej czarnej herbaty oolong, jej smak jest mocny i zawiera wysoki poziom azotu, który pomaga SCOBY fermentować słodką herbatę. Ponadto uważana jest za jedną z najlepszych herbat do utrzymywania stałego poziomu pH, który utrzymuje SCOBY w zdrowiu. W zależności od rodzaju czarnej herbaty, którą używasz, możesz uzyskać różne profile smakowe, takie jak: dębowy, dymny, głęboko ziemisty, drzewny i owocowy. Nie zalecamy warzenia kombuchy z herbatami zawierającymi oleje, takimi jak: wstępnie aromatyzowana herbata David’s Tea, Earl Grey i herbata chai. Mogą one negatywnie wpływać na SCOBY i poziom pH naparu.
ZIELONA HERBATA
Zielona herbata, taka jak Sencha i Jasmine, są popularne wśród piwowarów, ze względu na ich lekki i orzechowy smak. Dodatkowo zawierają niezbędne składniki odżywcze i azot podobne do czarnej herbaty, które są świetne dla zdrowia SCOBY. Jeśli zdecydujesz się zaparzyć zieloną herbatę, zalecamy użycie organicznej sypkiej herbaty liściastej, szczególnie jeśli pijesz swoją kombuche na surowo. Dokładnie tak robimy to w Kombucha By Laurent, profil smakowy jest cierpki a jednocześnie lekki. Zauważysz również, że twoja kombucha po fermentacji ma jaśniejszy kolor niż ta parzona z czarną herbatą.
BIAŁA HERBATA
Gładki kwiatowy smak białych herbat zyskał na popularności wśród nowych i doświadczonych piwowarów kombucha. Biała herbata jest zazwyczaj mieszana z czarną i/lub zieloną herbatą, aby poprawić jej ogólny smak w końcowym naparze. Zwykle nasz ulubiony stosunek mieszanek to: 40%/60% (biała/czarna) lub 30%/70% (biała/zielona).
POZOSTAŁE HERBATY (ZIOŁOWE I INNE MIESZANE)
Najlepiej jest rozważyć połączenie herbat ziołowych z czarną herbatą, aby upewnić się, że SCOBY otrzymuje niezbędne składniki odżywcze i azot. Pomoże to również zapewnić utrzymanie SCOBY na odpowiednim poziomie pH, co jest bardzo ważne podczas parzenia. Ponieważ wiele rodzajów herbat ziołowych zawiera oleje i dodatki, może mieć to negatywny wpływ na SCOBY, co skutkuje partią kombuchy nie do wypicia. Jeśli zdecydujesz się używać herbatek ziołowych lub herbat smakowych, ważne jest, aby regularnie monitorować SCOBY i próbować. Jeśli uważasz, że twój napar zmienił się na gorsze, najlepiej zacząć od nowa.
WNIOSEK: NAJLEPSZA HERBATA DLA TWOJEGO NAPARU
Jako domowy piwowar kombucha, masz nieograniczone możliwości wyboru mieszanek, które możesz wykorzystać do zrobienia herbaty. Sami przetestowaliśmy różne mieszanki, jak widać wiele z nich mamy w Kombucha by Laurent. Świetną rzeczą jest to, że możesz próbować różnych miksów, dopóki nie stworzysz takiego, który naprawdę Ci się spodoba. Spróbuj i daj nam znać, które uważasz za najlepsze!
Jeśli szukasz inspiracji, zawsze możesz zamówić naszą Kombucha By Laurent;)
Jest pyszna i stanowi świetne źródło inspiracji.