5 Łatwych sposobów na rozpoczęcie spożywania sfermentowanej żywności
Sandor Katz to ojciec chrzestny fermentacji. Opisuje on sfermentowaną żywność jako coś, co „żyje smakiem i odżywianiem”. Już starożytne kultury spożywały sfermentowaną żywność przez wiele pokoleń. Ze wschodu na zachód, z północy na południe wydaje się, że prawie każda kultura ma jakąś formę podstawowych produktów fermentowanych u podnóża ich tradycyjnej kuchni. Europa Wschodnia ma swoją kiszoną kapustę, Korea kimchi, Hawaje poi, aż po sfermentowane ryby w Arktyce!
CO TO JEST FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ?
Nasi starożytni przodkowie na długo przed wynalezieniem lodówki, zamrażarki i konserwantów chemicznych, aby przetrwać w okresie zimowym lub między zbiorami potrzebowali metod na przechowywanie żywności. Odkryto, że w idealnych warunkach warzywa, owoce, mleko, ryby i mięso mogą fermentować. Taka żywność wytwarza naturalne bio-konserwanty, które zatrzymują składniki odżywcze i zapobiegają psuciu się.
KORZYŚCI
Wydaje się, że w dzisiejszym świecie zdrowia, nic nie jest bardziej modne niż rozmowa o mikrobiomie. Te pożyteczne bakterie wytwarzają serotoninę (nasz dobry hormon), wzmacniając przy tym układ odpornościowy. Dzięki temu podtrzymujemy zdrowie jelit, co z kolei zapobiega alergiom i uczuleniom pokarmowym, a także pomaga naszemu ciału w detoksykacji. Fermentacja wstępnie trawi nasze pożywienie, a co za tym idzie składniki odżywcze są znacznie bardziej biodostępne, a także dostarcza obfitość witamin z grupy B, z których możemy skorzystać.
5 ŁATWYCH SPOSOBÓW NA WPROWADZENIE FERMENTOWANEJ ŻYWNOŚCI DO TWOJEJ DIETY
1) Kombucha: po prostu zamów Kombucha by Laurent, lub zrób własną w domu. 🙂
2) Ni