5 Łatwych sposobów na rozpoczęcie spożywania sfermentowanej żywności
Sandor Katz to ojciec chrzestny fermentacji. Opisuje on sfermentowaną żywność jako coś, co „żyje smakiem i odżywianiem”. Już starożytne kultury spożywały sfermentowaną żywność przez wiele pokoleń. Ze wschodu na zachód, z północy na południe wydaje się, że prawie każda kultura ma jakąś formę podstawowych produktów fermentowanych u podnóża ich tradycyjnej kuchni. Europa Wschodnia ma swoją kiszoną kapustę, Korea kimchi, Hawaje poi, aż po sfermentowane ryby w Arktyce!
CO TO JEST FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ?
Nasi starożytni przodkowie na długo przed wynalezieniem lodówki, zamrażarki i konserwantów chemicznych, aby przetrwać w okresie zimowym lub między zbiorami potrzebowali metod na przechowywanie żywności. Odkryto, że w idealnych warunkach warzywa, owoce, mleko, ryby i mięso mogą fermentować. Taka żywność wytwarza naturalne bio-konserwanty, które zatrzymują składniki odżywcze i zapobiegają psuciu się.
KORZYŚCI
Wydaje się, że w dzisiejszym świecie zdrowia, nic nie jest bardziej modne niż rozmowa o mikrobiomie. Te pożyteczne bakterie wytwarzają serotoninę (nasz dobry hormon), wzmacniając przy tym układ odpornościowy. Dzięki temu podtrzymujemy zdrowie jelit, co z kolei zapobiega alergiom i uczuleniom pokarmowym, a także pomaga naszemu ciału w detoksykacji. Fermentacja wstępnie trawi nasze pożywienie, a co za tym idzie składniki odżywcze są znacznie bardziej biodostępne, a także dostarcza obfitość witamin z grupy B, z których możemy skorzystać.
5 ŁATWYCH SPOSOBÓW NA WPROWADZENIE FERMENTOWANEJ ŻYWNOŚCI DO TWOJEJ DIETY
1) Kombucha: po prostu zamów Kombucha by Laurent, lub zrób własną w domu. 🙂
2) Niepasteryzowana kapusta kiszona: sfermentowana kapusta dostępna w lodówce w sklepach spożywczych bez octu. Świetny dodatek do: jajek, potraw z ryżu, warzyw gotowanych na parze, hamburgerów. Sok z kiszonej kapusty, to świetny dodatek do sosów sałatkowych I zup.
3) Niepasteryzowany ocet jabłkowy: stosuj do sosów sałatkowych, lub dipów. Ocet jabłkowy może być również używany jako środek wspomagający trawienie, szczególnie w przypadku zgagi. Wytarczy wypić go do 1 minuty przed posiłkiem, aby stymulować soki trawienne i zmaksymalizować trawienie.
4) Niepasteryzowane ogórki: sfermentowane ogórki, dostępne w lodówce w sklepach spożywczych, bez octu. Doskonały dodatek do burgerów, kanapek, wrapów lub po prostu do zjedzenia.
5) Sięgnijmy do przeszłości: Czy w twojej kulturze były tradycyjnie sfermentowane pokarmy? Czy pamiętasz, jak twoi rodzice / dziadkowie spożywali niektóre z nich? Wiele osób uważa właśnie te produkty za najbardziej znane, a zatem najłatwiejsze do wprowadzenia w ich codziennej diecie .