• SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Image Not Found On Media Library
Type and hit ENTER
Image Not Found On Media Library
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English

Image Not Found On Media Library
Image Not Found On Media Library
cart
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
  • 0,00 złcart
LIFESTYLE

Sposób na sfermentowaną żywność w Waszej diecie

8 czerwca 2020

5 Łatwych sposobów na rozpoczęcie spożywania sfermentowanej żywności

Sandor Katz to ojciec chrzestny fermentacji. Opisuje on sfermentowaną żywność jako coś, co „żyje smakiem i odżywianiem”. Już starożytne kultury spożywały sfermentowaną żywność przez wiele pokoleń. Ze wschodu na zachód, z północy na południe wydaje się, że prawie każda kultura ma jakąś formę podstawowych produktów fermentowanych u podnóża ich tradycyjnej kuchni. Europa Wschodnia ma swoją kiszoną kapustę, Korea kimchi, Hawaje poi, aż po sfermentowane ryby w Arktyce!


CO TO JEST FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ?

Nasi starożytni przodkowie na długo przed wynalezieniem lodówki, zamrażarki i konserwantów chemicznych, aby przetrwać w okresie zimowym lub między zbiorami potrzebowali metod na przechowywanie żywności. Odkryto, że w idealnych warunkach warzywa, owoce, mleko, ryby i mięso mogą fermentować. Taka żywność wytwarza naturalne bio-konserwanty, które zatrzymują składniki odżywcze i zapobiegają psuciu się.

KORZYŚCI                                                                                              

Wydaje się, że w dzisiejszym świecie zdrowia, nic nie jest bardziej modne niż rozmowa o mikrobiomie. Te pożyteczne bakterie wytwarzają serotoninę (nasz dobry hormon), wzmacniając przy tym układ odpornościowy. Dzięki temu podtrzymujemy zdrowie jelit, co z kolei zapobiega alergiom i uczuleniom pokarmowym, a także pomaga naszemu ciału w detoksykacji. Fermentacja wstępnie trawi nasze pożywienie, a co za tym idzie składniki odżywcze są znacznie bardziej biodostępne, a także dostarcza obfitość witamin z grupy B, z których możemy skorzystać.

5 ŁATWYCH SPOSOBÓW NA WPROWADZENIE FERMENTOWANEJ ŻYWNOŚCI DO TWOJEJ DIETY

1) Kombucha: po prostu zamów Kombucha by Laurent, lub zrób własną w domu. 🙂

2) Niepasteryzowana kapusta kiszona: sfermentowana kapusta dostępna w lodówce w sklepach spożywczych bez octu. Świetny dodatek do: jajek, potraw z ryżu, warzyw gotowanych na parze, hamburgerów. Sok z kiszonej kapusty, to świetny dodatek do sosów sałatkowych I zup.

3) Niepasteryzowany ocet jabłkowy: stosuj do sosów sałatkowych, lub dipów. Ocet jabłkowy może być również używany jako środek wspomagający trawienie, szczególnie w przypadku zgagi. Wytarczy wypić go do 1 minuty przed posiłkiem, aby stymulować soki trawienne i zmaksymalizować trawienie.

4) Niepasteryzowane ogórki: sfermentowane ogórki, dostępne w lodówce w sklepach spożywczych, bez octu. Doskonały dodatek do burgerów, kanapek, wrapów lub po prostu do zjedzenia.

5) Sięgnijmy do przeszłości: Czy w twojej kulturze były tradycyjnie sfermentowane pokarmy? Czy pamiętasz, jak twoi rodzice / dziadkowie spożywali niektóre z nich? Wiele osób uważa właśnie te produkty za najbardziej znane, a zatem najłatwiejsze do wprowadzenia w ich codziennej diecie .


Pamiętaj, że przy wprowadzaniu po raz pierwszy sfermentowanej żywności do swojej codziennej diety, musisz zrobić to powoli. Bakterie wytwarzają gaz, a zbyt szybkie jedzenie może spowodować wzrost gazu i wzdęcia, gdy zdrowa mikroflora ponownie skolonizuje.

8 czerwca 2020

Powiązane Posty

Przeczytaj również
LIFESTYLE

KOMBUCHA NA ZDROWIE

23 stycznia 2020

Zadbaj o pracę swoich jelit – jedz fermentowaną żywność oraz pij kombuchę. Zdrowie jelit to obecnie jeden z …

CZYTAJ WIĘCEJ
23 stycznia 2020
LIFESTYLE

Kuchenne rewolucje

5 marca 2021

Kurczak po tajsku z kombucha   Składniki: pierś z kurczaka, mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun, czosnek, imbir, …

CZYTAJ WIĘCEJ
5 marca 2021
LIFESTYLE

Kombucha na Boże Narodzenie

20 grudnia 2021

Połączenie kombuchy i najlepszej czekolady – brzmi awangardowo lecz w rzeczywistości to bardzo udany duet. Mówimy, że to …

CZYTAJ WIĘCEJ
20 grudnia 2021
PACKSHOTY
POBIERZ
Najnowsze wpisy
  • Co Nam się udało…
    10 stycznia 2023

    Miniony rok dostarczył nam wszystkiego po trochu: radości, satysfakcji i dumy. Było dużo starań …

  • Krótko o naszym podejściu do kombuchy
    24 października 2022

    Na początek tygodnia krótko o naszym podejściu do kombuchy. Fakt, na rynku znajdziecie coraz nowsze …

  • Magia w czystej postaci
    20 października 2022

    Oprócz tego, że kombuchę fermentujemy w kociołkach (fermentorach) to nasz zespół można porównać do …

  • Szarlatan dr inż. Hubert Antolak
    18 października 2022

    Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną …

  • Jak wywieramy ekologiczny wpływ na świat?
    10 sierpnia 2022

    Jesteśmy dumni z faktu, że stanowimy “świadomą markę pod względem ekologii”. Co to konkretnie …

#kombuchabylaurent
Tagi
drinks Kombucha napój funkcjonalny zdrowa żwyność
Image Not Found On Media Library
KOMBUCHA by Laurent to misja stworzenia najsmaczniejszej kombuchy o najwyższej jakości. Chcemy zadbać o przywrócenie Ci równowagi, zdrowia i prawdziwej mocy, tak abyś poczuł się najszczęśliwszą i najzdrowszą wersją siebie.

ŚLEDŹ NAS

INSPIROWANE ŚWIATEM WIN
  • PLATINIUM
  • GRAPEVINE
  • SZAMPAŃSKA
POCZUJ ENERGIĘ KOMBUCHY
  • SHARE LOVE WILD ROSE
  • RHUBARB JUICE LIFE
  • Healthy Sencha
  • Vibrant Ginger
  • Fun & fit acai berries
  • Body detox elderflower
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Regulamin Polityka prywatności Płatności Dostawa Reklamacje i zwroty  
Realizacja: Kreujemy Internet
Sposób na sfermentowaną żywność w Waszej diecie - Kombucha by Laurent