• SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Image Not Found On Media Library
Type and hit ENTER
Image Not Found On Media Library
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English

Image Not Found On Media Library
Image Not Found On Media Library
cart
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
  • 0,00 złcart
LIFESTYLE

Światowy Dzień Trzeźwości

15 kwietnia 2021

Zamień alkohol na zdrową alternatywę i świętuj. Na zdrowie!

 

Światowy Dzień Trzeźwości 15 kwietnia

Na całym świecie rośnie spożycie alkoholu. Ten trend można było zaobserwować jeszcze przed pandemią. To niepokojące zjawisko dotyczy także Polski, bo Polacy jeszcze przed epidemią pili więcej niż za pamiętnych czasów PRL. Wg ostatnich badań Nielsena dorosły Polak wypija średnio 10 litrów alkoholu w przeliczeniu na stuprocentowy alkohol.

Jednocześnie wzrost spożycia alkoholu, jest bezpośrednio powiązany ze wzrostem występowania i  diagnozowania chorób, spowodowanych przez nadmierne spożywanie napojów wysoko procentowych. Wbrew optymistycznemu nastawieniu, działanie alkoholu jako substancji aktywnej nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia. Wśród okazji do sięgnięcia po kieliszek Polacy najczęściej wymieniają urodziny, imieniny, Święta etc. Tymczasem tradycja świętowania może zyskać nową oprawę, która pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją psychiczną. Na rynku obok win bezalkoholowych i innych napoi alternatywnych pojawiła się nowa propozycja – Kombucha by Laurent inspirowana światem szampana. Zdrowa, wykwintna i orzeźwiająca nowość, dostępna w trzech oryginalnych smakach.

Niepokojący trend

Od kilkudziesięciu lat rośnie spożycie alkoholu, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Wg danych WHO – Światowej Organizacji Zdrowia, na świecie alkohol pije ponad 2,3 mld ludzi. Z badań zrealizowanych przez usytuowany w Dreźnie Instytucie Klinicznej Psychologii i Psychoterapii wynika, że od 1990 roku spożycie alkoholu, na osobę systematycznie rośnie. Zawierają one też prognozę, która mówi, że w tym tempie w 2030 roku osobami pijącymi alkohol będzie połowa dorosłych mieszkańców naszego globu. Z najnowszych danych Nielsena wynika z kolei, że w 2020 roku w Polsce, średnie spożycie alkoholu (100%) osiągnęło poziom 9,78 litra na osobę. Wzrosło o ponad 3,8 procent w porównaniu z rokiem 2019. Podsumowując zmiany wartość sprzedaży alkoholu wzrosła prawie o 11%.

Spożycie alkoholu a zdrowie

Badanie z zakresu medycyny i uzależnień, jasno wskazują, że działanie alkoholu nie jest obojętne ani dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Poza realną groźbą uzależnienia, która zależy od wielu czynników, częste picie napojów wyskokowych niesie ze sobą obniżenie odporności, jest powiązane ze wzrostem prawdopodobieństw wystąpienia wypadków i kontuzji. Znane jest także szkodliwe działanie alkoholu na układ pokarmowy, układ krążenia, wątrobę, układ nerwowy, mózg i zdolności poznawcze oraz sen. Nie wszyscy wiedza, że alkohol może także zmniejszać zdolność radzenia sobie z Covid-19.

Nowy świat

Od kilku lat popularność zyskuje nowy styl życia w duchu ekologii i natury. Rośnie grupa osób żyjących świadomie, stosujących się  na co dzień do zasad profilaktyki zdrowia.  Wiele z nich to propagatorzy nurtu zero waste, ale także fani diety wegetariańskiej, wegańskiej czy abstynencji.  Osób, które w ogóle nie sięgają po alkohol w Polsce, jest w sumie 31%, w tym 21 procent to kobiety a 10 mężczyźni. Właśnie ta grupa swoimi prozdrowotnymi zachowaniami i przekazem wpływa na resztę społeczeństwa. Te osoby właśnie sięgają chętnie po zdrowe produkty w tym także te do świętowania. – Świadomi konsumenci to przyszłość, to nasza kluczowa grupa docelowa. To z myślą o nich stworzyliśmy szampańską kombuchę, zdrowy, wykwintny napój inspirowany szampanem, pełen oryginalnego smaku i dobrych dla naszego zdrowia substancji odżywczych – mówi Laurent de Bremaeker.

Świętuj na zdrowie – zdrowe bąbelki

Szampańska Kombucha powstała w manufakturze Laurenta de Bremaeker’a, założyciela Żywej Kuchni. Wykształconego  pasjonata zdrowego żywienia. Wykształcenie zdobywał w najlepszych instytutach kulinarnych. Jego misją jest rewolucjonizowanie polskiego stylu życia.

– Na wiosnę 2021 roku wprowadziliśmy do oferty zupełnie nowatorski napój – szampańską kombuchę, która ma byś zdrową alternatywą dla tradycyjnego szampana czy win musujących. Dzięki tego typu produktom, świętowanie nie musi już oznaczać negatywnych konsekwencji dla zdrowia – powiedział Laurent de Bremaeker. – Najbardziej dumy jestem ze smaku Oak& Chocolate, bo to jedyna kombucha na świecie z nutą czekolady – dodaje na koniec.

 Szampańską Kombuchę można kupić w trzech oryginalnych smakach: wytrawnym Oak&White Grapes, orzeźwiającym Oak&Elderflower i oryginalnym Oak& Chocolate.

Jest ona nie tylko zdrową alternatywą dla alkoholu, ale także napojem prozdrowotnym. Podobnie jak jej oryginalna siostra, zawiera żywe kultury bakterii, antyoksydanty i aminokwasy, które wspierają odporność, koncentracje i dobry humor.

15 kwietnia 2021

Powiązane Posty

Przeczytaj również
LIFESTYLE

Zimowy czas – 3 sposoby na skuteczną koncentrację

4 stycznia 2022

Odczuwasz spadek formy? Nic dziwnego: jest ciemno… zimno…a koronawirus zatacza coraz szersze kręgi. To wszystko sprawia, że bywasz …

CZYTAJ WIĘCEJ
4 stycznia 2022
LIFESTYLE

Przepis na vinegrette z Kombucha

1 maja 2020

Kombucha by Laurent jako dressing do Twojej sałatki, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Dlaczego można jej użyć jako …

CZYTAJ WIĘCEJ
1 maja 2020
LIFESTYLE

Poznaj kombuchę

10 września 2021

Próbowanie nowych rzeczy może być onieśmielające — większość z nas odczuwa różne natężenie niepokoju, rozważając wypróbowanie nowego jedzenia …

CZYTAJ WIĘCEJ
10 września 2021
PACKSHOTY
POBIERZ
Najnowsze wpisy
  • Co Nam się udało…
    10 stycznia 2023

    Miniony rok dostarczył nam wszystkiego po trochu: radości, satysfakcji i dumy. Było dużo starań …

  • Krótko o naszym podejściu do kombuchy
    24 października 2022

    Na początek tygodnia krótko o naszym podejściu do kombuchy. Fakt, na rynku znajdziecie coraz nowsze …

  • Magia w czystej postaci
    20 października 2022

    Oprócz tego, że kombuchę fermentujemy w kociołkach (fermentorach) to nasz zespół można porównać do …

  • Szarlatan dr inż. Hubert Antolak
    18 października 2022

    Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną …

  • Jak wywieramy ekologiczny wpływ na świat?
    10 sierpnia 2022

    Jesteśmy dumni z faktu, że stanowimy “świadomą markę pod względem ekologii”. Co to konkretnie …

#kombuchabylaurent
Tagi
drinks Kombucha napój funkcjonalny zdrowa żwyność
Image Not Found On Media Library
KOMBUCHA by Laurent to misja stworzenia najsmaczniejszej kombuchy o najwyższej jakości. Chcemy zadbać o przywrócenie Ci równowagi, zdrowia i prawdziwej mocy, tak abyś poczuł się najszczęśliwszą i najzdrowszą wersją siebie.

ŚLEDŹ NAS

INSPIROWANE ŚWIATEM WIN
  • PLATINIUM
  • GRAPEVINE
  • SZAMPAŃSKA
POCZUJ ENERGIĘ KOMBUCHY
  • SHARE LOVE WILD ROSE
  • RHUBARB JUICE LIFE
  • Healthy Sencha
  • Vibrant Ginger
  • Fun & fit acai berries
  • Body detox elderflower
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Regulamin Polityka prywatności Płatności Dostawa Reklamacje i zwroty  
Realizacja: Kreujemy Internet
Światowy Dzień Trzeźwości - Kombucha by Laurent