Poczuj zdrową moc bąbelków
Wyobraź sobie szampana bez jego elegancji oraz wygórowanej ceny, a jednocześnie w trzech zaskakujących smakach. Bo właśnie tym jest naturalnie musująca kombucha w nowej, szampańskiej edycji. Owszem, w jej nazwie pojawia się „szampan” który ma podkreślać wyrazisty, wytrawny charakter ale sekretem jest lekki, bezalkoholowy i lekko gazowany smak. Zbliżony do wina a jednocześnie będący wszystkim, co najlepsze dla naszego organizmu.
Szampańska kombucha jest wytwarzana z organicznej zielonej herbaty sencha oraz mieszanki ciemnych oolongów, białych winogron, a nawet leczniczej mocy kakao. Herbata, co istotne, jest w 100% naturalna i w żaden sposób jej nie przetwarzamy. Lekko fermentuje na płatkach dębu aby następnie być zamkniętą w stylowej i eleganckiej butelce. Chcąc pozwolić na całkowite zakończenie fermentacji, odstawiamy ją na kilka tygodni do pomieszczeń, w których panuje dokładnie monitorowana temperatura. To bowiem idealne środowisko dla prawidłowego rozwoju zdrowych bakterii (odpowiedzialnych za powstawanie bąbelków). Rzemieślniczy sposób wytwarzania kombuchy napawa nas największą dumą. Kombucha by Laurent, Champagne Edition to wyjątkowy smak otrzymywany w procesie fermentacji, który na każdym etapie wykonujemy zgodnie ze sztuką niczym francuscy rolnicy w niebieskich kombinezonach, ręcznie napełniający butelki.
„Rzemieślnicza produkcja kombuchy to swoista winiarska, rosyjska ruletka – mówi Faith Armstrong-Foster z Onward Wine. Wprawdzie duchowa ojczyzna Kombuchy leży w Azji, ale dla zespołu Kombucha by Laurent jej ojczyzną jest samo serce Warszawy.
Co sprawia, że ten smak jest tak wyjątkowy? Wszystko zaczyna się od „gotowych” pięknych, ręcznie zbieranych organicznych liści herbaty, do których dodaje się odmierzoną ilość przefiltrowanych drożdży wodnych i niewielką ilość cukru. Kiedy otwierasz butelkę szampana kombucha by Laurent, pijesz coś surowego i nieoszlifowanego, z połowiczną ilością ciśnienia typowego dla szampana. Nie możesz do końca przewidzieć co otrzymujesz w końcowym etapue procesu fermentacji. Masz, tylko pewność że to jest pyszne. I o to właśnie chodzi – o taki świeży i żywy smak. Orzeźwiająca, spontaniczna nuta jest odpowiednia na lato lub na wszelkiego rodzaju uroczystości, przyjęcia a także jako aperitif.
Zapraszamy wszystkich do skosztowania i rozkoszowania się tą musującą, specjalną szampańską edycją kombucha by Laurent.