Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną magię nad naszymi kociołkami, w których drożdże puszczają gazy, a bakterie zioną kwasami🔥
Pierwsze info od niego: „Kilka słów o “meduzach”, chociaż przez osoby pijące naturalnie gazowaną kombuchę nazywają ten wytwór również innymi określeniami. Co mają wspólnego z kombuchą? Otóż w fermentacji kombuchy biorą udział różne mikroorganizmy. Do głównych należą drożdżę (naturalny gaz!) oraz bakterie kwasu octowego (kwas i orzeźwienie). Niektóre z tych bakterii mają zdolność do wytwarzania celulozy bakteryjnej (geek info: Komagataeibacter xylinus), która jest analogiczna do celulozy zawartej w roślinach. Czy ta “meduza” jest dobra, czy zła? Otóż drodzy Państwo, dobra. W krajach azjatyckich jest spożywana w postaci makaronów wegańskich, albo deserów podobnych do galaretki na bazie wody kokosowej (Nata de coco). Mimo małych walorów estatycznych, świadczy o naturalności otrzymywanej kombuchy, z udziałem dobrych mikroorganizmów, bez dodatkowego gazowania.
Pozdrawiamy, Hub & Kombucha Team