• SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Image Not Found On Media Library
Type and hit ENTER
Image Not Found On Media Library
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English

Image Not Found On Media Library
Image Not Found On Media Library
cart
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
  • 0,00 złcart
LIFESTYLE

Twoje wrażenia po pierwszym łyku kombuchy…

13 października 2020

Czy pamiętasz swoje wrażenia po pierwszym łyku kombuchy?

Najlepiej zacząć od podstaw. Kombucha to połączona fermentacja drożdżowa i bakteryjna słodkiej herbaty. Co to znaczy? Cóż, część drożdżowa to ta, której doświadczysz w piwie lub winie. Drożdże zamieniają zawarte w naparze cukry w alkohol, co daje bogaty, drożdżowy smak. Gdybyśmy poprzestali jedynie na dorzuceniu drożdży do naszej słodkiej herbaty, zrobilibyśmy herbaciane piwo, które (jeżeli mam być szczery) samo w sobie smakowałoby całkiem nieźle. Prawie tak dobrze, jak nasza kombucha by Laurent Ginger. Ale kombucha to nie jest piwo.

W kolejnym etapie zdrowe bakterie przejmują kontrolę, i zaczynają zjadać większość alkoholu (oraz nieco więcej cukru) aby przekształcić go w korzystne dla nas kwasy. Przypomina to proces produkcji octu, z tym że w kombuchy zawarta jest mieszanka kwasów, które są zdecydowanie bardziej delikatne, niż kwas octowy w occie. Spożywanie kombuchy nie wywołuje zatem grymasu twarzy.

Nie zapominajmy również o roli samej herbaty. Większość dostępnych na rynku kombuchy powstaje na bazie podstawowej herbaty. Jednak w w procesie produkcji kombucha by Laurent używamy specjalnych, ręcznie zbieranych gatunków herbaty. Co więcej, są to herbaty organiczne, wybrane specjalnie ze względu na ich bogactwo smaku oraz właściwości. Dlatego też każdy smak Kombuchy by Laurent tak naprawdę zależy od gatunku używanej przez nas herbaty. Jakie to gatunki?

Organiczna kombucha Oolong

Herbaty Oolong charakteryzują się smakiem bardzo zbliżonym do lekko wytrawnego cydru: bogaty, z owocową nutą i dobrą kwaskowatością. Kombucha by Laurent jest wytwarzana z organicznych herbat Oolong z Chin, które dodatkowo mają cudowny ziemisty, naturalny i słodowy akcent.

Kombucha z białej herbaty

Białe herbaty są lekkie, świeże i bardzo delikatne. Dzięki temu kombucha z białej herbaty jest zazwyczaj lekka i aromatyczna, z posmakiem migdałów i wanilii. Na chwilę obecną zdecydowaliśmy się nie używać białej herbaty w naszych kombuchach.

Kombucha z zielonej herbaty

Dobre zielone herbaty, zaparzone w umiejętny sposób, dają bardzo delikatną kombuchę o smaku trawy i cytryny. Kombucha by Laurent warzona jest z ekologicznej, zielonej herbaty Sencha, która pochodzi z najlepszego regionu Japonii. Jest bogatsza i bardziej liściasta, niż większość herbat zielonych, co pozwala wydobywać bardziej złożone smaki.

Oczywiście nie musisz mi wierzy na słowo. Nigdy nie będę w stanie wystarczająco precyzyjnie opisać przyjemności wypicia butelki kombuchy by Laurent o smaku czarnego bzu, po wspaniałej przejażdżce rowerem, lub ciepłym wieczorem w ogrodzie z przyjaciółmi. Jak smakuje kombucha? Przekonaj się sam.

 



 

 

13 października 2020

Powiązane Posty

Przeczytaj również
LIFESTYLE

Lubisz Kombucha?

31 lipca 2020

Niektórzy ludzie uwielbiają kombuche, a niektórzy muszą nauczyć się jak ją pić. Którym z nich jesteś? Kombucha – …

CZYTAJ WIĘCEJ
31 lipca 2020
LIFESTYLE

Co to jest herbata Kombucha by Laurent?

2 lipca 2020

Uwielbiamy naukę i tajemnicę kryjącą się za kombucha oraz sposób w jaki jest warzona w Kombucha by Laurent. …

CZYTAJ WIĘCEJ
2 lipca 2020
LIFESTYLE

KOMBUCHA GLUTEN FREE

20 stycznia 2020

Kombucha by Laurent – nasza receptura. Przez wieki, miliony ludzi na całym świecie cieszyły i cieszą się z Kombuchy, …

CZYTAJ WIĘCEJ
20 stycznia 2020
PACKSHOTY
POBIERZ
Najnowsze wpisy
  • Co Nam się udało…
    10 stycznia 2023

    Miniony rok dostarczył nam wszystkiego po trochu: radości, satysfakcji i dumy. Było dużo starań …

  • Krótko o naszym podejściu do kombuchy
    24 października 2022

    Na początek tygodnia krótko o naszym podejściu do kombuchy. Fakt, na rynku znajdziecie coraz nowsze …

  • Magia w czystej postaci
    20 października 2022

    Oprócz tego, że kombuchę fermentujemy w kociołkach (fermentorach) to nasz zespół można porównać do …

  • Szarlatan dr inż. Hubert Antolak
    18 października 2022

    Musicie go poznać, dołączył do naszego zespołu Szarlatan dr inż. Hubert Antolak. Odprawia czarną …

  • Jak wywieramy ekologiczny wpływ na świat?
    10 sierpnia 2022

    Jesteśmy dumni z faktu, że stanowimy “świadomą markę pod względem ekologii”. Co to konkretnie …

#kombuchabylaurent
Tagi
drinks Kombucha napój funkcjonalny zdrowa żwyność
Image Not Found On Media Library
KOMBUCHA by Laurent to misja stworzenia najsmaczniejszej kombuchy o najwyższej jakości. Chcemy zadbać o przywrócenie Ci równowagi, zdrowia i prawdziwej mocy, tak abyś poczuł się najszczęśliwszą i najzdrowszą wersją siebie.

ŚLEDŹ NAS

INSPIROWANE ŚWIATEM WIN
  • PLATINIUM
  • GRAPEVINE
  • SZAMPAŃSKA
POCZUJ ENERGIĘ KOMBUCHY
  • SHARE LOVE WILD ROSE
  • RHUBARB JUICE LIFE
  • Healthy Sencha
  • Vibrant Ginger
  • Fun & fit acai berries
  • Body detox elderflower
  • SZAMPAŃSKA
  • GRAPEVINE
  • PLATINIUM
  • KEGI
  • KOMBUCHA
  • LAURENT
  • LIFESTYLE
  • KONTAKT
  • B2B
  • SKLEP
  • English
Regulamin Polityka prywatności Płatności Dostawa Reklamacje i zwroty  
Realizacja: Kreujemy Internet
Twoje wrażenia po pierwszym łyku kombuchy... - Kombucha by Laurent