Czy pamiętasz swoje wrażenia po pierwszym łyku kombuchy?
Najlepiej zacząć od podstaw. Kombucha to połączona fermentacja drożdżowa i bakteryjna słodkiej herbaty. Co to znaczy? Cóż, część drożdżowa to ta, której doświadczysz w piwie lub winie. Drożdże zamieniają zawarte w naparze cukry w alkohol, co daje bogaty, drożdżowy smak. Gdybyśmy poprzestali jedynie na dorzuceniu drożdży do naszej słodkiej herbaty, zrobilibyśmy herbaciane piwo, które (jeżeli mam być szczery) samo w sobie smakowałoby całkiem nieźle. Prawie tak dobrze, jak nasza kombucha by Laurent Ginger. Ale kombucha to nie jest piwo.
W kolejnym etapie zdrowe bakterie przejmują kontrolę, i zaczynają zjadać większość alkoholu (oraz nieco więcej cukru) aby przekształcić go w korzystne dla nas kwasy. Przypomina to proces produkcji octu, z tym że w kombuchy zawarta jest mieszanka kwasów, które są zdecydowanie bardziej delikatne, niż kwas octowy w occie. Spożywanie kombuchy nie wywołuje zatem grymasu twarzy.
Nie zapominajmy również o roli samej herbaty. Większość dostępnych na rynku kombuchy powstaje na bazie podstawowej herbaty. Jednak w w procesie produkcji kombucha by Laurent używamy specjalnych, ręcznie zbieranych gatunków herbaty. Co więcej, są to herbaty organiczne, wybrane specjalnie ze względu na ich bogactwo smaku oraz właściwości. Dlatego też każdy smak Kombuchy by Laurent tak naprawdę zależy od gatunku używanej przez nas herbaty. Jakie to gatunki?
Organiczna kombucha Oolong
Herbaty Oolong charakteryzują się smakiem bardzo zbliżonym do lekko wytrawnego cydru: bogaty, z owocową nutą i dobrą kwaskowatością. Kombucha by Laurent jest wytwarzana z organicznych herbat Oolong z Chin, które dodatkowo mają cudowny ziemisty, naturalny i słodowy akcent.
Kombucha z białej herbaty
Białe herbaty są lekkie, świeże i bardzo delikatne. Dzięki temu kombucha z białej herbaty jest zazwyczaj lekka i aromatyczna, z posmakiem migdałów i wanilii. Na chwilę obecną zdecydowaliśmy się nie używać białej herbaty w naszych kombuchach.
Kombucha z zielonej herbaty
Dobre zielone herbaty, zaparzone w umiejętny sposób, dają bardzo delikatną kombuchę o smaku trawy i cytryny. Kombucha by Laurent warzona jest z ekologicznej, zielonej herbaty Sencha, która pochodzi z najlepszego regionu Japonii. Jest bogatsza i bardziej liściasta, niż większość herbat zielonych, co pozwala wydobywać bardziej złożone smaki.
Oczywiście nie musisz mi wierzy na słowo. Nigdy nie będę w stanie wystarczająco precyzyjnie opisać przyjemności wypicia butelki kombuchy by Laurent o smaku czarnego bzu, po wspaniałej przejażdżce rowerem, lub ciepłym wieczorem w ogrodzie z przyjaciółmi. Jak smakuje kombucha? Przekonaj się sam.