Kombucha badania – czego możesz się dowiedzieć?
2023-12-08

Kombucha badania – czego możesz się dowiedzieć?

Mimo, że jej korzenie sięgają starożytności, kombucha nadal pozostaje obiektem wielu badań na międzynarodową skalę. Co więcej, każde kolejne wyniki niosą ze sobą coraz ciekawsze i bardziej zaskakujące wnioski. Współcześnie badania na temat kombuchy odbywają się w różnych zakątkach świata. Czego możesz się z nich dowiedzieć?

Nad tematem właściwości kombuchy dla ludzkiego zdrowia pochylało się już wielu naukowców. Działo się tak, i dzieje zresztą po dziś dzień, aby zdobyć jak najszerszy i najdokładniejszy obraz na temat prozdrowotnych właściwości kombuchy. To właśnie w tym celu już w roku 1951 przeprowadzono w Rosji badania, które wykazały, że regularne spożywanie kombuchy ma związek z budowaniem odporności na choroby nowotworowe. Wnioski te potwierdzano zresztą testami w późniejszych latach 60-tych. Co więcej, wykazały one również oczyszczające działanie kombuchy a późniejsze studia w Szwajcarii, Niemczech i Holandii jedynie potwierdziły wyniki badań rosyjskich badaczy.

Z kolei według moskiewskiego centralnego Instytutu Bakteriologicznego, kombucza zawiera także kwas glukonowy, używany głównie w leczeniu alergii, obniżonej odporności, rozpuszczaniu kamieni żółciowych oraz regulacji niedoborów wapnia w organizmie. Oprócz tego zdaniem badaczy w naparze znajduje się kwas hialuronowy (będący wrogiem zmarszczek), siarczan chondroityny oraz pochodne kwasu siarkowego (występujące w żołądku i rogówce). Nie brakuje w kombuchy również witamin: B1, B2, B3 , B6, B12, a także kwasu foliowego, mlekowego oraz substancji o silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym.

Kombucha – badania w Polsce

Temat kobuchy nie jest obcy także naszym rodzimym naukowcom. Wydział Nauk Biologicznych o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie przeprowadził badania  na temat ekologicznych metod przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych. Wniosków było wiele i były bardzo ciekawe. Potwierdzono bowiem, że kombucha, dzięki zawartym w nim kwasom organicznym i witaminom posiada bardzo szerokie spektrum właściwości leczniczych. Kwas glukuronowy posiada właściwości detoksyfikacyjne, a kwas mlekowy obniżające pH krwi, czyli zwiększające jej kwasowość.

Badania kombuchy i pozytywny wpływ na mózg

Tym, co z pewnością warto również wiedzieć, jest działanie kombuchy na ludzki mózg. Brytyjskie Towarzystwo Mikrobiologiczne zauważyło, że spośród 200 sfermentowanych produktów objętych badaniem prawie wszystkie wywierają pozytywny wpływ na zdrowie jelit i mózgu. Badania wciąż trwają, ale pierwsze efekty już są bardzo obiecujące. Sugerują, że „sfermentowane produkty na bazie cukru i sfermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu” – mówi główna autorka badania dr Ramya Balasubramanian z University College Cork.

Nie jest już tajemnicą, że dieta ma ogromny wpływ na zdrowie psychiczne, zwłaszcza jeżeli chodzi o wybrane produkty. Sfermentowana żywność jest bogatym źródłem tryptofanu, czyli aminokwasu kluczowego w produkcji serotoniny. Fermentowane produkty zawierają zresztą wiele innych cennych elementów dla pracy mózgu, dlatego naukowców nie dziwi, że ich spożywanie ma bezpośredni wpływ na długo- lub krótkoczasowe – funkcjonowanie mózgu, na przykład na redukcję stresu.

O jakich produktach konkretnie mowa? Trud aby znaleźć odpowiedź na to pytanie, zadali sobie naukowcy z University College Cork oraz Irlandzkiego Urzędu ds. Rolnictwa i Rozwoju Żywności.

 „Spodziewałem się, że pozytywną odpowiedź otrzymamy tylko dla kilku fermentowanych pokarmów, ale okazało się, że z 200 badanych wyrobów prawie wszystkie wykazywały mniejszy lub większy potencjał, jeśli chodzi o poprawę zdrowia jelit i mózgu” – mówi dr Balasubramanian. Niezbędna jest jednak kontynuacja badań, aby w pełni udowodnić które grupy fermentowanej żywności mają największy wpływ na ludzki mózg.

„Sfermentowane produkty na bazie cukru oraz sfermentowane produkty na bazie warzyw są najlepsze, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu” – zdradza Balasubramanian już na tym etapie.

Autorzy badania mają nadzieję, że w niedalekiej przyszłości ludzkość weźmie pod uwagę włączenie sfermentowanej żywności do swojej diety jako naturalnego sposobu wspierania zdrowia psychicznego i ogólnego samopoczucia.(PAP)