Kombucha na kaca. Prawda czy mit?
2023-12-08

Kombucha na kaca. Prawda czy mit?

Kaca można doświadczyć po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu, a jego objawy mogą obejmować ból głowy, nudności, wymioty, ból brzucha, osłabienie, mdłości i ogólnie złe samopoczucie. Warto pamiętać, że najskuteczniejszym sposobem na uniknięcie kaca jest umiarkowane spożycie alkoholu lub jego całkowita rezygnacja. Jednak jeśli już dochodzi do pojawienia się „syndromu dnia wczorajszego”, istnieją pewne produkty spożywcze, które mogą pomóc złagodzić niektóre z jego objawów. Oczywiście nie jesteśmy zwolennikami spożywania alkoholu i nie zachęcamy do tego. Jeżeli jednak szukacie sposobu na pozbycie się kaca, mamy dla Was małe rozwiązanie.

Podstawowym objawem organizmu po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu jest jego odwodnienie, dlatego też pierwsze myśli kierowane są w stronę wody, ale nie tylko. Wiele osób sięga po napoje, które mają na celu przywrócenie równowagi elektrolitowej organizmu i złagodzenia uczucia osłabienia. Napoje takie mogą zawierać w swoim składzie cenne witaminy i cukry, które pomagają zregenerować się organizmowi po utracie płynów i energii związaną z piciem alkoholu. Co do tego wszystkiego ma kombucha? Otóż napój ten bogaty jest w witaminy należące do grupy B, jak również witaminę C, które wypłukiwane są z organizmu po spożyciu alkoholu. Obfitość antyoksydantów (polifenoli) również pozytywnie wpłynie na regenerację organizmu po spożyciu etanolu. Co więcej, uważa się, że niektóre składniki zawarte w kombuchy mogą przyczyniać się do detoksu organizmu, pozytywnie wpływając na działanie wątroby. 

Pamiętajcie jednak, że najlepszym sposobem na uniknięcie kaca jest niespożywanie alkoholu 😉