Manifest
Manifest kombucha by laurent
Wierzymy, że kombucha to coś więcej niż tylko zdrowy napój – to ruch społeczny. Wybierając kombuchę zamiast tradycyjnych napojów alkoholowych, promujemy zdrowszy styl życia.
Wiemy, że jest świetnym dodatkiem do każdej uroczystości, imprezy i spotkania towarzyskiego.
Laurent de Bemaeker
Mistrz kuchni i edukator zdrowia
Przestańmy rozmawiać i napijmy się szklanki Kombuchy. Twoje zdrowie!
„Nasza Kombucha to wyraz esencji celebrowania życia i szacunku do środowiska. Naszym celem jest zamknięcie najlepszych lokalnych surowców, koloru, równowagi zapachu i nut winnych w każdym łyku. Tworzymy jedyną w swoim rodzaju kombuchę.” – Agata Chmielewska, kreatorka marki
Moc kombuchy
Wszyscy wiedzą, że Kombucha jest nazywana eliksirem zdrowia a także napojem długowieczności. Ma długą listę korzyści zdrowotnych. Jest bogata w probiotyki, antyoksydanty, poprawia trawienie, samopoczucie, wspiera układ odpornościowy. Napój uzyskiwany jest ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej zwany grzybkiem japońskim, lub SCOBY (czyli symbiotyczne kultury bakterii i drożdży). Całość nie powinna mieć dodatku octu jabłkowego, barwników oraz innych sztucznych witamin i dodatków czy też konserwantów.
Tworząc Kombucha by Laurent szczególną wagę przywiązujemy do ekologicznych ziół, kwiatów, organicznych liści herbat oraz przypraw, korzeni i dojrzałych owoców, które dobieramy z uwzględnieniem ich funkcjonalności i cech. Mamy specjalne selekcje mikroorganizmów scoby i używamy tylko ekologicznego cukru w niezbędnej do procesu ilości. Naszą pracę charakteryzuje głęboki szacunek do lokalnych darów natury aby w efekcie starannego procesu uzyskiwać z nich kombuche. Nasza Kombucha zdobyła uznanie za wyjątkowe, różnorodne i ewoluujące smaki oraz aromaty. Najprościej rzecz ujmując, Kombucha by Laurent jest wyrafinowana i wyjątkowa. Tworzymy idealne proporcje pomiędzy czasem i smakiem, czyli oferujemy Ci podróż szlakiem zdrowia i zmysłów.
Sekrety produkcji
Sztuka naszej pracy polega na łączeniu szlachetnych surowców aby finalnie otrzymać wyjątkowy smak. To również proces drugiej fermentacji w butelce ma na celu uzyskanie naturalnych bąbelków i buduje równowagę naszej kombuchy. Czas jest dla nas najważniejszym surowcem. Czas jako rytm natury, który należy szanować i rozumieć, aby osiągnąć najwyższą, możliwą jakość; czas wzrostu ziół, kwiatów i pełnego dojrzewania owoców; czas powolnego i świadomego oczekiwania na prawdziwą i szlachetną kombuche. Ale to także czas „właściwego momentu”. Momentu, w którym można zakończyć pierwszą fermentacje i rozpocząć drugą fermentacje w butelce.
Kupażujemy kombuche
KUPAŻUJEMY KOMBUCHE
Łączymy różne style, scoby, składniki a także zmieniamy czas fermentacji w celu uzyskania odpowiednich parametrów: klarowności, poziomu słodyczy, kwasowości, smaku i zapachu.
NASZE PRIORYTETY
Najważniejszym kierunkiem naszego rozwoju jest produkcja z lokalnych i europejskich ziół oraz kupażowanie z kwiatami, korzeniami oraz przyprawami.
WARTO WIEDZIEĆ
Każda Kombucha posiada swoje specyficzne właściwości, które wynikają ze scoby, czasu fermentacji, doboru surowców a nawet ich pochodzenia.
WARTOŚCI PROZDROWOTNE
Szukamy najlepszych liści herbat oraz różnych odmian kwiatów i ziół, które dobieramy z uwagi na ich wartości prozdrowotne.
JESTEŚMY NA NIE
Nigdy nie dodajemy barwinków, konserwantów i witamin. Za to używamy wybranych soków i naturalnych aromatów.
Etyka i zrównoważony rozwój
„Wszyscy jesteśmy winni, więc wszyscy musimy być częścią rozwiązania.” – Laurie David
Troska o zdrowie i szacunek do środowiska stanowią fundamentalną wartość dla filozofii Kombuchy by Laurent. Czujemy się odpowiedzialni za naturę, która dostarcza nam cennych zasobów. Tylko dbałość o szczegóły na każdym etapie produkcji – od lokalnych składników po zamknięty obieg procesu produkcji – dają produkt wysokiej jakości przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska.
W ten sposób kombucha by Laurent zapoczątkowała proces selekcjonowania zarówno scoby jak również wykorzystywania ziół, które zastępują główny składnik, herbatę, podejmując jednocześnie decyzję o docelowym wykorzystywaniu wyłącznie rodzimych i europejskich surowców.
Historia
„Bez Laurenta nie byłoby kombuchy. Jako szef kuchni szukał napoju, który utrzyma ciało w równowadze, zaspokoi pragnienie i pomoże utrzymać koncentrację. Kombucha sprawdziła się idealnie. Tak rozpoczęła się nasza nowa przygoda i powstała Kombucha by Laurent. Kombucha uważana jest za eliksir zdrowia – napój długowieczności. Ludzie na całym świecie piją Kombuche, ciesząc się korzyściami od tysięcy lat.” – Agata Chmielewska
Kombucha by Laurent powstała w 2019 roku. Od tamtej pory nasza firma powoli i konsekwentnie się rozwija. Z cierpliwością i pasją, które w tym przypadku są niezbędne. Na początku rozpoczęliśmy fermentację i produkcję popularnych smaków kombuchy. Dziś tworzymy wyrafinowane i niespotykane serie, które wyróżnia zarówno niepowtarzalny design, jak również kompozycja smaku. Powstają one metodą tradycyjną z poszanowaniem środowiska i z ograniczeniem śladu węglowego.
Dziś do naszego doświadczenia dodajemy wiedzę, badania i cenne konsultacje z uczelniami oraz biotechnologami. Czerpiemy również z doświadczeń belgijskiego miłośnika energii żywienia oraz francuskiego wielbiciela wyrafinowanych smaków i aromatów. Wszyscy oni podążają bowiem za naszą pasją do jakości i fundamentalnej filozofii naszej firmy.