Kombucha, wraz ze swoją rosnącą popularnością, generuje rosnącą liczbę pytań dotyczących jej właściwości prozdrowotnych, ale również przeciwskazań do jej spożywania. Nie będziemy chować głowy w piasek i unikać niewygodnych tematów. Dlatego dzisiaj postaramy się Wam przedstawić obie strony medalu – zarówno tę pozytywną, jak i tę wzbudzającą kontrowersje: czy kombucha jest dla wszystkich?
W ogólnym ujęciu, kombucha uważana jest za stosunkowo bezpieczny napój dla większości osób, a nawet napój o właściwościach prozdrowotnych. Przykładowymi aktywnościami, które cechują kombuchę są:
Właściwości probiotyczne – napój ten może zawierać korzystne bakterie i drożdże, które mogą wspierać zdrową florę jelitową. Mogą one również poprawić trawienie, wzmocnić układ odpornościowy i wpływać na ogólną równowagę mikroflory jelitowej. Należy jednak zauważyć, że produkty, które poddawane są pasteryzacji nie powinny być określane takim mianem. Wysoka temperatura prowadzi do dezaktywacji mikroorganizmów – w tym mikroorganizmów probiotycznych.
Bogata w polifenole – Wszyscy wiemy, że antyoksydanty to samo zdrowie, a dla tych pochodzących z liści herbaty przeprowadzono niezliczona liczbę badań nad ich pozytywnym wpływem na zdrowie ludzi. Ważne jest, że kombucha otrzymywana z jedynie zielonej herbaty może wykazywać inne działania prozdrowotne, niż kombucha otrzymywana z mieszaniny herbat zielonej i czarnej, która to wprowadzi do naparu dodatkowe pule związków fenolowych. W rezultacie kombucha zawiera antyoksydanty, które mogą pomagać w walce z wolnymi rodnikami i ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym. To może mieć korzystny wpływ na zdrowie komórek i zmniejszyć ryzyko chorób serca i nowotworów.
Bogata w witaminy – kombucha może zawierać witaminy należące do grupy B, jak również witaminę C. Witaminy w kombuchy pochodzą głównie z procesu fermentacji, są one produkowane przez bakterie kwasu octowego, bakterie kwasu mlekowego i drożdże. Zawartość witamin jest zróżnicowana w zależności od tego jakie mikroorganizmy w SCOBY biorą udział w fermentacji.
Potencjalna poprawa funkcji wątroby – niektóre badania na zwierzętach sugerują, że składniki zawarte w kombuchy mogą pomagać w ochronie wątroby przed uszkodzeniami. Za rolę tę ma być odpowiedzialny kwas glukonowy produkowany przez wybrane szczepy bakterii kwasu octowego podczas fermentacji naparu herbacianego.
Warto jednak zauważyć, że większość badań nad kombuchą jest wciąż na wczesnym etapie, a wiele z tych korzyści zdrowotnych jest opisanych na podstawie obserwacji. Nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów na niektóre z tych korzyści. Picie kombuchy może być korzystne dla niektórych osób, ale każdy organizm jest inny, więc warto monitorować, jak indywidualny organizm reaguje na ten napój. Co więcej, warto zaznaczyć, że istnieją pewne przeciwskazania do spożywania kombuchy. Należą do nich:
Ciąża i karmienie piersią – kombucha może zawierać niewielką ilość alkoholu (zwykle mniej niż 0,5%) oraz może zawierać mikroorganizmy, które nie pozostają obojętne dla organizmu. Z tego też powodu kobiety w ciąży, jak również kobiety podczas karmienia piersią powinny unikać spożywania kombuchy.
Osoby z problemami trawiennymi – kombucha jest produktem zawierającym stosunkowo wysokie stężenia kwasu octowego oraz kwasu mlekowego, które mogą nasilać problemy trawienne u niektórych osób, szczególnie tych cierpiących na refluks. Niemniej jednak, osoby z chorobami układu pokarmowego powinny uważnie przyjmować kombuchę, obserwując odpowiedź organizmu.
Paracelsus, uważany za ojca medycyny, powiedział, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To dawka czyni substancję trucizną. Z jednej strony kombucha wykazuje ogromny potencjał prozdrowotny, z drugiej może negatywnie oddziaływać na zdrowie wybranych grup konsumentów. Należy pamiętać, że wprowadzając kombuchę do swojego jadłospisu trzeba czynić to stopniowo, krok po kroku, uważnie obserwując swój organizm i jego odpowiedź. W przypadku pojawienia się wątpliwości lub wystąpienia niepokojących objawów, zawsze warto skonsultować się z lekarzem, aby uzyskać indywidualne porady.