Żywność fermentowana w Twojej diecie
2023-06-22

Żywność fermentowana w Twojej diecie

Spożywana była już w starożytności. Co więcej, fermentowana żywność legła u podstaw niejednej, kulinarnej kultury. Dziś sposób żywienia, jak nigdy wcześniej, ma dla nas, ogromne znaczenie. Warto zatem poznać właściwości fermentowanej żywności oraz znaleźć dla niej miejsce w swojej codziennej diecie.

Zgodnie ze starym porzekadłem „potrzeba matką wynalazku” na długo przed wynalezieniem lodówki, zamrażarki oraz konserwantów chemicznych, nasi przodkowie zmuszeni byli poszukiwać metod na przechowywanie żywności w celu przeżycia. Odkryli, że w idealnych warunkach warzywa, owoce, mleko, ryby i mięso mogą fermentować. Taka żywność wytwarza naturalne bio-konserwanty, które zatrzymują składniki odżywcze i zapobiegają psuciu się. Tym sposobem narodziła się żywność fermentowana. 

Dziś, mimo rozwoju najnowszych technologii, tradycyjnie fermentowana żywność nadal stanowi wartościowy dodatek do diety, zapewniając całą długą listę korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Żywność fermentowana – jak powstaje?

Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy, takie jak bakterie lub drożdże, rozkładają węglowodany oraz inne składniki pokarmowe, tworząc produkty uboczne Te pożyteczne bakterie wytwarzają serotoninę (nasz dobry hormon), wzmacniając przy tym układ odpornościowy. Dzięki temu podtrzymujemy zdrowie jelit, co z kolei zapobiega alergiom i uczuleniom pokarmowym, a także pomaga nasze ciało w detoksykacji. Fermentacja wstępnie trawi nasze pożywienie, a co za tym idzie, składniki odżywcze są znacznie bardziej biodostępne.

Żywność fermentowana – korzyści w diecie

Jak świat długi i szeroki, tak niemal każda kultura ma jakąś formę podstawowych produktów fermentowanych u podnóża swojej tradycyjnej kuchni. Europa Wschodnia ma swoją kiszoną kapustę, Korea kimchi, Hawaje poi, zaś mieszkańcy Arktyki sfermentowane ryby.

Proces fermentacji rozbija złożone składniki pokarmowe na prostsze formy, co ułatwia przyswajanie i trawienie przez organizm. Przykładowo, kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji mleka, może pomagać w lepszym trawieniu laktozy. Niektóre produkty fermentowane są bogate w witaminy, minerały i enzymy, które powstają w wyniku procesu fermentacji. Na przykład, kiszona kapusta jest bogata w witaminę C i witaminę K, a także probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową.

Przykłady fermentowanej żywności

Wzbogacenie diety fermentowaną żywnością jest bardzo proste ponieważ tego typu produkty mamy na wyciągnięcie ręki. Najlepszym tego przykładem jest kefir – napój mleczny jest otrzymywany poprzez fermentację mleka za pomocą kefirowych ziaren bakteryjnych. Bogaty w probiotyki niesie ulgę naszym jelitom.

Kto jednak nie lubi produktów na bazie mleka, lub nie może ich spożywać, równie dobrze może sięgnąć po kombuchę. To z kolei napój uzyskiwany przez fermentację słodzonej herbaty za pomocą kultury bakterii i drożdży. Kombucha jest źródłem probiotyków i korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.

Mówiąc o żywności fermentowanej nie można pominąć kimchi: tradycyjnej koreańskiej potrawy przygotowywanej z kiszonej kapusty oraz innych warzyw, często z dodatkiem ostrej papryki. Jest bogata w witaminy, minerały i korzystne bakterie probiotyczne. A z naszej rodzimej, tradycyjnej kuchni oczywiście kapusta kiszona uzyskiwana poprzez fermentację świeżej kapusty. Jest bogata w witaminę C i K oraz korzystne bakterie probiotyczne.

Wprowadzanie żywności fermentowanej do diety może przynieść korzyści zdrowotne, ale jak zawsze, ważne jest zachowanie umiaru i zrównoważonego podejścia do żywienia. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości lub problemy zdrowotne, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem większych zmian w diecie.